D.I.C. Veritas

DalmatinskiPortal.hr, 23.10.2023, VRATIO SE U SAD Novo suđenje za ratni zločin u Drnišu, ali bez okrivljenog

Zaključci splitskog suda za sada su preuranjeni’

Ukinuta je oslobađajuća presuda Dušku Vujnoviću zbog ratnog zločina nad civilima u Drnišu. Koncem 2021. oslobođen je u Splitu u obnovi postupka koju je dobio nakon što je uhićen u SR Njemačkoj prije leta za Srbiju. Na kraju suđenja oslobođen je zbog nedostatka dokaza i pušten na slobodu, no Visoki kazneni sud drži da su zaključci splitskog suda za sada preuranjeni.

Vujnović je još 1997. godine u Šibeniku pravomoćno osuđen na 10 godina zatvora s još dvojicom okrivljenika. Sudilo mu se u odsutnosti. Nakon rata skrasio se u SAD-u gdje radi kao kućni majstor s plaćom od 3.000 dolara, a dobio je i američko državljanstvo. Stoga je vrlo upitno kako će se osigurati njegova nazočnost na ponovljenom suđenju.

Predmet postupka je zlostavljanje civila Ivana Radasa, kojem su, prema optužnici, Vujnović i još dvojica 12. studenog 1993. upali u kuću u Drnišu te zatražili vino. Kada im je rekao da nema, izudarali su ga rukama, nogama i kundacima pušaka po tijelu. Jovo Matić mu je nožem odrezao lijevo uho.

Nakon što su izašli iz kuće, uhitili su ih pripadnici Stanice javne bezbjednosti Drniš. Radas je zadobio teške tjelesne ozljede, prijelom niza rebara, mnogobrojne podljeve po glavi i tijelu. S obzirom na njegovo inače loše zdravstveno stanje, preminuo je od posljedica zlostavljanja idućeg dana u kninskoj bolnici.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.