D.I.C. Veritas

Dalmatinskiportal.hr, 26.05.2023, RATNI ZLOČIN Đomliji 20 godina zatvora za pokolj staraca u Promini

Na 20 godina zatvora osuđen je u Splitu Nenad Đomlija zbog ratnog zločina nad civilima i pokolja staraca u Općini Promina početkom 1993. godine. Ovom 51-godišnjaku rođenom u Kninu sudili su u odsutnosti jer se od Oluje nalazi na nepoznatoj adresi u Srbiji.

Optužnica protiv Đomlije dignuta je prije nešto više od godinu dana. Terete ga da je kao pripadnik 75. motorizirane brigade vojske RSK s više drugih nepoznatih pripadnika te postrojbe ubodima nožem u vitalne dijelova tijela usmrtio 82-godišnjeg Matu V. K. i njegovu tri godine mlađu suprugu Mariju V. te 80-godišnjeg Ivana V. K., njegovu 80-godišnju suprugu te 81-godišnju Tomicu V.

U listopadu 2021. naloženo je izdavanje tjeralice, a u prosincu je izdan i Europski uhidbeni nalog. Bez rezultata. Đomlija pored hrvatskog, ima i srpsko državljanstvo, što je prepreka za izručenje.

Na području Općine Promina početkom 1993. pobijeno je 16 civila nakon što su hrvatske snage izvršile uspješnu akciju Maslenica. Kao počinitelji se navode pripadnici 75. motorizirane brigade i Kragujevačkog četničkog pokreta Vojvoda Vuk.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.