D.I.C. Veritas

Dan.co.me, 19.02.2021, DIO HRVATSKE OPOZICIJE PONOVO POKREĆU PITANJE NAPLATE

Traže ratnu odštetu od Srbije

Dio hrvatske opozicije u Saboru prilikom rasprave o izvještaju o sprovođenju plana protivminskog djelovanja za 2019. godinu zatražio je da se tim povodom Srbiji naplati ratna šteta, dok su taj predlog vladajući poslanici nazvali politikanstvom.Poslanici tri opoziciona kluba zatražili su od vladajućih da posao razminiranja mina naplate Srbiji „koja je posejala seme zla”, prenosi Hina.Željko Sačić iz Kluba Hrvatskih suverenista zatražio je da se Srbija obaveže da plati reparaciju, dok je Miro Bulj iz Mosta rekao da Srbija „ono što je posijala mora i da plati” i pozvao državu da iskoristi dobre odnose s Aleksandrom Vučićem i riješi to pitanje.

Bulj je, međutim, rekao da je Vučić došao u Hrvatsku da sprovodi „velikosrpsku politiku” i da ništa drugo nije ostalo „osim toga što je srbovao i propagirao velikosrpsku politiku u Hrvatskoj”.

Odgovorio im je Josip Đakić, u ime Kluba poslanika HDZ-a, koji je opozicione predstavnike optužio za politikanstvo, podsjetivši da su prilikom posjete srpskog predsjednika Hrvatskoj samo dvije teme bile aktuelne, a to su nestale osobe i ratna šteta, a došlo se do toga da je Hrvatska Srbiji nametnula pet posebnih mjerila koja mora da ispoštuje u pregovorima sa EU.

Tema ratne odštete se u Hrvatskoj dosad otvarala u nekoliko navrata, ali uvijek od strane krajnjih desničara koji su tvrdili da Srbija treba da plati 32 milijarde eura Hrvatskoj. Slobodan Praljak, koji se ubio u haškoj sudnici, objavio je i brošuru „Procjena ratnih šteta u Hrvatskoj” i izračunao da bi ratna odšteta trebalo da iznosi 40 milijardi dolara.

U Zagrebu, međutim, nikad nije rješavana „jednačina” kolika je šteta koju su pretrpjeli Srbi koji su iz Hrvatske protjerani. Po kalkulaciji koja je svojevremeno izvedena u Beogradu, kako je nekad za „Novosti” kazao Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas”, Srbija bi od Hrvatske mogla da zatraži ratnu odštetu od oko 35 do 40 milijardi eura.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.