D.I.C. Veritas

Danas, 07. 08.2022, Održan pomen Srbima poginulim na Petrovačkoj cesti

U mestu Janjile na Petrovačkoj cesti služen je parastos i položeni venci kod spomen-krsta, gde je hrvatska avijacija pre 27 godina tokom vojno-policijske akcije „Oluja“ bombardovala srpske izbegličke kolone.

„Mučenička je ova Petrovačka cesta, ovde su stradala deca, žene i nemoćni. Ovo je cesta tuge i smrti, ali biće i cesta Vaskrsenja na kojoj će naše neugaslo sećanje nadživeti zlo onih koji su sejali smrt“, rekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije posle parastosa koji je služio, prenosi Srna.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac koji je prisustvovao parastosu rekao je za Srnu da su na današnji dan na Petrovačkoj cesti stradali nevini civili u izbegličkoj koloni koja je išla iz Like i severne Dalmacije.

„Ovom cestom je prošlo oko stotinu hiljada izbeglica i baš na današnji dan pre 27 godina je hrvatski avion granatirao izbegličku kolonu u kojoj su bili sve civili“, podsetio je Štrbac, prenosi portal RTS-a.

On navodi da tada na licu mesta stradalo desetoro ljudi, među kojima je četvoro dece, devojka od 20 godina, a nekoliko desetina Srba je teško izranjeno, nakon čega je dvoje preminulo.

Štrbac poziva sve one koji su ranjeni na Petrovačkoj cesti da se jave „Veritasu“ da bi se uvrstili u oštećene.

„Ne sme niko i nikada zaboraviti zločin koji se desio na Petrovačkoj cesti, kao i svi drugi zločini koji su se desili nad Srbima“, istakao je Štrbac.

On navodi da je optužnica Suda u Beogradu za zločin na Petrovačkoj cesti protiv hrvatskih oficira pozitivna stvar koja se desila.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.