D.I.C. Veritas

Danas, 10.09.2018, Meron se izuzeo iz odluke o Mladićevom veću

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), sudija Teodor Meron izuzeo se iz procesa odlučivanja po žalbi tužilaštva na odluku da se iz žalbenog postupka nekadašnjem komandantu VRS Ratku Mladiću isključe troje sudija.

Meron je u odluci obrazložio da se izuzima s obzirom na to da je i sam jedan od sudija koji su isključeni iz procesa Mladiću. Podsetimo, sudija Žan Klod Antoneti prihvatio je zahtev Mladićeve odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Meron, Karmen Ađijus i Daćun Liu, jer „deluju pristrasno“ pošto su u ranijim predmetima donosili zaključke koji se tiču Mladića.

Inače, haško tužilaštvo je u petak zatražilo od Mehanizma da osnuje tročlano veće sa zadatkom da utvrdi posledice odluke sudije Antonetija da iz žalbenog postupka Mladiću isključi troje sudija. Haški tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

 J. D.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.