D.I.C. Veritas

Danas, Beta, 08.09.2022, Sutra se navršava 29 godina od hrvatskog napada na Medački džep

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas podsetio je povodom 29. godišnjice hrvatske akcije „Medački džep“ da je u tom napadu na sela Divoselo, Čitluk i Počitelj kod Gospića, ubijeno 88 Srba među kojima i 36 civila.

Iz Veritasa su naveli da je 9. septembra 1993. hrvatska vojska napala podvelebitska sela u Medačkom džepu koja su se do tada 18 meseci nalazila pod zaštitom UN.

„Hrvatska vojska je u nastupanju pljačkala, palila, rušila kuće, trovala bunare, ubijala i masakrirala civile, vojnike i milicionere. Ono što nisu uspeli u nastupanju, pobili su i uništili u povlačenju, koje je, uz posredovanje UNPROFOR, potrajalo do 17. septembra iste godine“, piše u saopštenju.

 Navodi se i da je od pronađenih posmrtnih ostataka 84 osobe, sedmoro i dalje neidentifikovano kao i da se na listi nestalih i dalje vodi 11 osoba.

Za zločine počinjene u toj akciji Tužilaštvo Haškog tribunala optužilo je generale Hrvatske vojske Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv Petra Stipetića obustavljena pošto je, po rečima glavne tužiteljke, uspeo da dokaže „paralelnu liniju komandovanja“.

Županijski sud u Zagrebu, u maju 2008, optuženog Ademija, kao vršioca dužnosti komandanta Zbornog područja Gospić, oslobađa svih optužbi, a optuženog Norca, komandanta operacije „Džep 93“ osuđuje na sedam godina zatvora da bi Vrhovni sud kasnije smanjio kaznu na šest godina.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.