D.I.C. Veritas

Danas, Beta, 14.10.2022, Hrvatski ministar: Suđenje pilotima u Beogradu je farsa

Ministar pravde Hrvatske Ivan Malenica izjavio je danas da pripremno ročište u Beogradu u postupku protiv četvorice penzionisanih hrvatskih pilota pokazuje da je suđenje farsa i ocenio da su prava optuženih grubo narušena.

„Imamo zloupotrebu instituta univerzalne jurisdikcije koji se izvrće i pogrešno tumači“, izjavio je Malenica novinarima u Zagrebu povodom današnjeg početka pripremnog ročišta, koje je sudija već na početku iz formalno-procesnih razloga odložio i ponovno zakazao za 16. novembar.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. avgusta 1995. u zapovednom lancu naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada (Bosanski Novi).

 „I ovo današnje pripremno ročište, sve ono što se događalo pre njega i na njemu pokazuje da je ovaj postupak farsa. Paradoksalno je da advokat po službenoj dužnosti govori da je ratni zločin počinjen. Čemu onda suđenje“, upitao se hrvatski ministar.

On je rekao da je hrvatsko ministarstvo još 2018. pokušalo da razgovara s kolegama iz Beograda o ukidanju univerzalne jurisdikcije, ali da srpsko ministarstvo, posle nekoliko sastanaka, nije htelo da sarađuje.

„Srbija je u ovom konkretnom slučaju to zloupotrebila i koristi je (univerzalnu jurisdikciju) kao sredstvo političkog obračuna“, ocenio je Malenica rekavši da Srbija pokušava da pokaže da u Hrvatskoj nema vladavine prava, iako je za članstvo u Evropskoj uniji ta država morala da ispuni sve uslove iz poglavlja 23.

On je ponovio da Ministarstvo pravosuđa nije primilo poziv za ročište u Beograd ni optužnicu, što, kako je rekao, pokazuje da su prava pilota narušena.

Ocenivši da je ishod suđenja unapred poznat, Malenica je ukazao da taj slučaj ne doprinosi poverenju prema Srbiji.

On je ponovio da će Hrvatska stati u zaštitu pilota i vladavine prava rekavši da je to preneo pilotima s kojima je u svakodnevnom kontaktu.

„U ovom trenutku ne bih iznosio o kojim se aktivnostima radi, ali te će aktivnosti ići u zaštitu hrvatskih pilota i Domovinskog rata“, naglasio je Malenica.

Rekavši da je da je slučaj za koji se terete hrvatski piloti istraživao Haški tribunal, Malenica je izrazio uverenje da bi da su postojali elemenati ratnog zločina, tj sud podigao optužnicu, a reagovalo bi i bosansko tužilaštvo budući da se sve dešavalo na području BiH.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.