D.I.C. Veritas

Danas, Beta, 20.09.2021, Veritas: Osuđenom za ratni zločin na Koranskom mostu sutra otkrivaju mural u Karlovcu

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas upozorio je da će na 30. godišnjicu ubistva 17 Srba, rezervista JNA na Koranskom mostu, sutra u Karlovcu „službeno“ biti otkriven mural pripadniku hrvatskog MUP Mihajlu Hrastovu koji je pravosnažno osuđen za taj zločin na četiri godine zatvora.

Iz Veritasa su podsetili da su 21. septembra 1991. pripadnici hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne garde ispred mosta na reci Korani u Karlovcu, zaustavili dva vojna kamiona kojima su se prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA, koji su nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

„Odmah po predaji, jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvežena je u prostorije policije, a u drugoj grupi je bilo 17 vojnika srpske nacionalnosti od kojih je 13 likvidirano, većina hicima iz automatskog oružja a nekoliko je zaklano“, stoji u saopštenju.

Podsetili su da se troje rezervista spasilo skokom s mosta a da je četvrti sa teškim povredama tokom noći uspeo da se izvuče ispod tela mrtvih saboraca.

Veritas je naveo i da će na 30. godišnjicu masakra karlovačko Gradsko vijeće raspravljati o predlogu da most na Korani u Karlovcu dobije ime po specijalnoj jedinici policije ‘Grom’, čiji je pripadnik bio i osuđeni ratni zločinac Mihajlo Hrastov.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.