D.I.C. Veritas

Danas, Beta, 31.03.2020, Centar Veritas: Na današnji dan počeo rat u Hrvatskoj

Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ saopštio je da je na današnji dan na Plitvicama počeo sukob srpskih snaga i hrvatskih specijalaca, što se po mnogim istorijskim izvorima uzima kao početak rata u Hrvatskoj 1991. godine.

U saopštenju su naveli da su tog dana pravoslavni vernici slavili praznik Cveti, dok su katolici slavili Uskrs, zbog čega su mediji dogadjaj nazvali „Krvavi Uskrs“.

Naveli su da je u ranim jutarnjim satima 31. marta 1991. godine iz Zagreba prema Plitvicama krenula kolona od oko 400 hrvatskih specijalaca radi „uvodjenja ustavnopravnog poretka na području Nacionalnog parka“.

„U tom momentu u plitvičkim hotelima bilo je oko 400 turista, medju kojima i grupa hrvatskih specijalaca, koji su se dan ranije, kamuflirali u turiste, sa oružjem u koferima, s namjerom da ‘prepadnu iznutra'“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Veritasa Savo Štrbac.

Dodaje se da su Srbi očekivali napad hrvatskih specijalaca pa su ih sačekali u zasedi na prilazima Plitvicama od Slunja i sa barikadama od porušenih stabala.

Oružani sukob započeo je izmedju 6.00 i 7.00 ujutru, a brojčano nadmoćniji hrvatski specijalci zauzeli su hotele i do podneva uspostavili kontrolu nad nacionalnim parkom, naveo je Veritas i dodao da je dalji tok sukoba sprečila je Jugoslovenska narodna armija koja se izmedju suprotstavljenih strana postavila kao ‘tampon zona’.

Na hrvatskoj strani poginuo je Josip Jović (22) iz Aržana kod Makarske, dok ih je dvadesetak ranjeno, a na srpskoj strani poginuo je teritorijalac Rajko Vukadinović (32) iz Korenice, dok ih je 17 zarobljeno, koji su zbog pogibije Jovića „krvnički prebijani sve do njihove razmene“, saopštio je Veritas.

Hrvatska je poginulog Jovića proglasila za prvu žrtvu „domovinskog rata“ i svake godine obeležava godišnjicu njegove pogibije, podsetila je organizacija Veritas.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.