D.I.C. Veritas

Danas, FoNet, 21.01.2022, Sutra godišnjica stradanja Srba u akciji „Maslenica“

Hrvatske oružane snage su 22. januara 1993, pod kodnim nazivom “Maslenica”, izvršile oružani napad na južne delove tadašnje Republike Srpske Krajine (RSK), podseća se u današnjem saopštenju Veritasa i ukazuje da je u ovoj akciji poginulo i nestalo 348 Srba, od čega 55 civila, prosečne starosti 60 godina.

Među žrtvama su i 34 žene, prosečne starosti 57 godina, troje dece do 12 godina starosti, kao i 65 dobrovoljaca sa prostora Srbije i BiH, koji su došli na Ravne Kotare.

Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još njih 11, od čega šest civila, među kojima su tri žene.

 U zbegovima je u narednih nekoliko meseci umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije. Iz ravnokotarskih sela proterano je više od 10 hiljada Srba, koji su se raselili širom sveta, navodi Veritas.

Operaciju “Maslenica” su planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tvrdi se u saopštenju i napominje da je u vreme ove akcije načelnik artiljerije sektora „Velebit“ bio Agim Čeku, do 1991. oficir JNA.

Do sada ni pred međunarodnim, ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji, zaključuje Veritas.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.