D.I.C. Veritas

Danas, Fonet, 30.04.2018, Godišnjica akcije Bljesak u Hrvatskoj

U akciji hrvatske vojske pod imenom „Bljesak“, 1. maja 1994. godine okupirana je zaštićena zona UN u Zapadnoj Slavoniji, proterano je oko 15.000 Srba, poginule su i nestale 283 osobe, od kojih je 114 civila.

To je saopštio danas Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“.

Ističući da za ratne zločine počinjene u toj akciji niko nije odgovarao, „Veritas“ ukazuje da je pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH, pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka, koji su završili ili su još uvijek u predkrivičnoj ili istražnoj fazi.

Zapadna Slavonija, koja je tada bila deo Republike Srpske Krajine (RSK), imala je oko 15.000 stanovnika i 4.000 vojnika, a na njih je krenulo više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 150 osoba, od toga 37 na području Republike Srpske, bilo da su avionskim bombama ili artiljerijskim granatama ubijeni na desnoj obali Save, bilo da su na tu stranu reke mrtvi preveženi ili umrli od povreda, navodi Veritas.

Od 148 ekshumiranih, do sada je identifikovano 107 posmrtnih ostataka. Među nestalima se vodi još 133 osobe, uključujući 59 civila i 27 žena.

Oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine je zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć zaštitnih snaga UN.

Hrvatski sudovi su osudili velik broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora za svakovrsne ratne zločine, koje su izdržavali u zloglasnom zatvoru Lepoglava, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje torture zatvora u luci „Lora“ u Splitu, ukazuje „Veritas“.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.