D.I.C. Veritas

Danas.net.hr, 17.03.2015., IZREŠETAO SUPRUGU I POBJEGAO Branko Lončar može mirno živjeti u Velikoj Britaniji

Britanski sud je odbio Hrvatskoj izručiti ubojicu, koji je 14 puta pucao u svoju suprugu dok je visjela s omče. Osim što može nastaviti živjeti slobodno u Velikoj Britaniji, još je i pohvaljen.

Branko Lončar, 55, dobio je dugu pravnu bitku protiv povratka u Hrvatsku na odsluženje kazne od četiri godine zatvora za pokušaj ubojstva, unatoč tome što je počino još kaznenih djela, uključujući i napad, koji se dogodio u Londonu.

Ranije je mu je odobren azil nakon što je uložio žalbu jer je morao pobjeći iz Hrvatske – zbog anti-srpske diskriminacije – a njegovi su odvjetnici tvrdili da će mu zbog te pucnjave presuditi – mještani.

Prošlotjedna presuda Visokog suda oštar je podsjetnik britanskoj javnosti da, iako vlada neprestano govori o izbacivanju stranih kriminalaca, u praksi se tim kriminalcima rutinski daje pravo da nastave život u Velikoj Britaniji, komentira Daily Mail.

Isto tako, to je još jedna jedna pljuska hrvatskom pravosuđu, zbog kojeg britanski sud vjeruje da na našim ulicama vlada zakon linča.

Lončar, koji živi od socijalne pomoći i ima problema s alkoholom od kad je 1999. godine s dvojicom sinova stigao u Veliku Britaniju, u svojoj je fantastičnoj obrani tvrdio da nije ciljao u suprugu, kada je s udaljenosti od nekoliko metra više puta pucao u nju.

U svakom slučaju, njegovi odvjetnici su uvjerili sud da je umrla zato jer se objesila, a ne zbog 14 metaka koje je “slučajno” opalio u njezino bespomoćno tijelo.

Hrvatski sud koji je raspravljao u njegovoj odsutnosti odbio je takvu obranu te je osuđen na četiri godine zatvora, a prije deset godina službeno smo izdali međunarodnu tjeralicu i od Velike Britanije zatražili njegovo izručenje.

Njegovi odvjetnici prvo su se uspješno izborili protiv izručenja na temelju ljudskih prava, tj. prava na obiteljski život, tvrdeći da u Velikoj Britaniji ima novu “partnericu” Srpkinju – koja zapravo živi 150 kilometara daleko od njega – i da sada ima unuke u Londonu.

A prošli su tjedan britanski suci – nakon odluke da je “represivno” poslati ga natrag u zatvor u Hrvatskoj nakon toliko vremena – zauvijek završili raspravu o izručenju, dajući Lončaru pravo da slobodno živi u Velikoj Britaniji.

Štoviše, sud ga je i pohvalio jer je sam morao podizati djecu nakon što je pucao u suprugu.

Govoreći na lošem engleskom za Daily Mail iz svog stana u blizini mondenog Camdena u sjevernom Londonu, Lončar je rekao da ima svako pravo ostati u Velikoj Britaniji, dodajući: “Hrvatska je opasna – oni me još uvijek žele tamo”.

Kaos ‘balkanskih ratova'?

Slučaj je započeo 1994. godine, “usred kaosa balkanskih ratova” (kako piše Daily Mail), kada je Lončar, Srbin i bivši vojnik u jugoslavenskoj vojsci, živio sa suprugom Mirjanom i dvojicom sinova u selu Ostrovo na istoku Hrvatske.

“Nakon svađe sa suprugom Mirjanom, ona je otišla iz kuće, popela se na ljestve, uzela uže i pokazala namjeru da će se ubiti. Dok je stajala na ljestvama i omča oko njenog vrata se stegnula, izgubila je svijest, a optuženik je ispalio više metaka u njezino tijelo”, piše u britanskim sudskim dokumentima.

“Utvrđeno je da je uzrok smrti vješanje, ali su smrt ubrzale ozljede zadobivene od optuženikovog pištolja. Optuženi se tereti za ubojstvo.”

U naknadnom suđenju – na srbijanskom sudu – čulo se da je Lončar ispalio 14 hitaca iz svog pištolja “nanijevši brojne ozljede”.

On je pred sudom izjavio “kad je vidio kada je njegova supruga skočila s ljestvi, uzeo je pištolj i metke iz futrole koje je imao ispod pazuha i pucao s udaljenosti od tri do četiri metara, ali nije znao u kojem smjeru”.

Nakon što je jedan jedini patolog utvrdio da je gospođa Lončar već umrla od gušenja prije nego što je pucao, optužba za ubojstvo je odbačena.

Godine 1999. sjeo je na avion i odletio u Englesku sa svojom djecom i uspješno zatražio azil, tvrdeći da njegovu djecu, etničke Srbe, diskriminiraju Hrvati u školi – ali i žaleći se na “lokalnu antipatiju koja je proizašla iz smrti njegove supruge”.

Iako je u Engleskoj počeo život na socijalnu pomoć, Vrhovni sud Republike Hrvatske je 2000. naložio ponovno suđenje, nakon što je Ostrovo reintegrirano u Hrvatsku, a sljedeće godine je osuđen u odsutnosti za pokušaj ubojstva.

Četvoro liječnika je izjavilo da je gospođa Lončar još bila živa kada je njezin suprug pucao u nju. Dobio je zatvorsku kaznu od četiri godine, uz obrazloženje da je “imao namjeru ubiti”.

Pravo i pravda

Hrvatska, danas članica Europske unije, nekoliko godina kasnije zatražila je Lončarovo izručenje, a 2006. ga je britanska policija čak i uhitila.

Britanski sud brzo je odbacio zahtjev, uz sućutnu napomenu da je morao sam odgajati djecu nakon što je upucao suprugu. No, 2014. godine ponovno je uhićen, a iako je odmah bio oslobođen uz jamčevinu, predmet je poslan na Visoki sud u Londonu.

Prošlotjedna presuda tog suda opet ide Lončaru u korist, a suci gospodin Aiken i gospođa Popplewell, zaključili su ovu dugu pravnu bitku istaknuvši: “Djelo za koje se traži izručenje gospodina Lončar je nesumnjivo vrlo ozbiljno. Štoviše, gospodin Lončar nije vodio besprijekorni život kao britanski državljanin”.

“Ukoren je 2012. zbog krađe i osuđen za napad 2013. Ipak smo postigli čvrsti zaključak da bi bilo opresivno izručiti gospodina Lončara zbog proteka vremena”, ističu suci.

U presudi se također oštro kritizira hrvatski pravni sustav, a gospoda suci nisu propustili uočiti da je proveo godinu dana u zatvoru prije nego što je prvi put oslobođen, prije gotovo 20 godina.

Referirajući se na Zakon o ljudskim pravima i točku koja garantira “pravo na obiteljski život”, suci ističu kako je Lončar “u vezi s istim partnerom od prije 2006. godine, iako ne žive zajedno”.

Daleko od toga da žive zajedno, Daily Mail je otkrio da “partnerica” koja mu pomaže s “obiteljskim životom” u Velikoj Britaniji Srpkinja rođena u Britaniji, a koja živi 160 kilometara daleko od njega u Leicesteru.

Daily Mail|Danas.hr
17.03.2015.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.