D.I.C. Veritas

Danas,09.07.2015., Kapetan Dragan izručen Hrvatskoj

Zagreb – Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, juče je stigao u Hrvatsku, pošto je u sredu predat hrvatskim policajcima na aerodromu u Sidneju. Tokom jučerašnjeg dana Vasiljković je trebalo da bude prebačen u zatvor u Split, gde će mu suditi zbog ratnih zločina.

Hrvatski ministar pravde Orsat Miljenić je prokomentarisao da je Vasiljković “nakon duge bitke izručen Hrvatskoj” i najavio da će “dalje biti procesuiran kao svaki drugi okrivljenik”, preneo je Večernji list.

Miljenić je, aludirajući na Srbiju, kazao da je “neprimereno da zemlja koja još nije ispunila minimalne uslove da započne pregovore s EU komentariše hrvatsko pravosuđe”. Miljenićev srpski kolega Nikola Selaković u sredu je izrazio sumnju da će Vasiljković u Hrvatskoj imati pošteno suđenje. Istovetnu sumnju izjavio je i šef organizacije Veritas Savo Štrbac.

- U Hrvatskoj je pravosuđe nezavisno i može obraditi svaki predmet ma koliko on komplikovan bio. Biće pošteno i pravično suđenje – rekao je Miljenić i dodao da je ovo prvi put da je Australija izručila svog državljanina i zahvalio vlastima te zemlje na saradnji.

- Ko god je kršio ratno pravo, mora strepeti da će odgovarati, čijoj god zastavi služio – izjavio je premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Splitski advokat Darko Stanić, koji Vasiljkovića brani po službenoj dužnosti, očekuje da će optužnica protiv njegovog klijenta biti podignuta odmah pošto ga ispitaju tužioci, s obzirom na to da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal, prenela je Hrvatska radio-televizija. Pretpostavlja se da će Vasiljković sam odabrati svog advokata, navodi HRT.

Hrvatsko tužilaštvo sumnjiči Vasiljkovića da je kao jedan od vođa srpskih snaga i komandant Jedinice za posebne namene i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa kršio Ženevsku konvenciju jer je u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.