D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 06.07.2017. – Saopštenje sa suđenja Draganu Vasiljkoviću

Juče i danas je, pred Županijskim sudom u Splitu, nastavljeno suđenje za ratni zločin Draganu Vasiljkoviću zvanom Kapetan Dragan, reproduciranjem snimaka konferencijske video veze o ispitivanju svjedoka odbrane koji su svjedočili od 24-30. maja 2017. godine iz Beograda.

Nakon toga su zastupnice optužbe Živana Beroš-Dodig i Sanda Pavlović-Lučić, zatražile kraći rok kako bi se očitovale na pročitane iskaze svjedoka odbrane koji su ispitani konferencijskom video vezom, a koje zapisnike su dobili tek juče, te eventualno radi podnošenja novih dokaznih prijedloga.

Branitelji okrivljenoga Slađana Čanković, advokatkinja iz Zagreba i Tomislav Filaković, advokat iz Osijeka izjavili su da će i odbrana imati nove dokazne prijedloge, koje će predočiti sudu nakon očitovanja zastupnika optužbe.

Okrivljeni Dragan Vasiljković protivio se bilo kakvom odgađanju rasprave jer je “optužba imala dovoljno vremena da pripremi sve dokaze, a ne da se na ovaj način vodi posutpak i dodatno odugovlači raspravu”.

Vasiljković je, s obzirom na stanje spisa i dugotrajnost njegovog boravka u istražnom zatvoru, zatražio da se istražni zatvor protiv njega ukine “jer više stvarno nema razloga da i dalje traje, a osim toga iz stanja u spisu je vidljivo da se neće moći donijeti osuđujuća presuda”.

Zastupnice optužbe su se protivile zahtjevu okrivljenika da se nad njimukine istražni zatvor.

Pretresno vijeće je odlučilo da se rasprava odgađa za dane 20. i 21. septembra 2017. godine, a istovremeno je odbilo zahtjev okrivljenog Vasiljkovića za ukidanje istražnog zatvora.

Iako je glavni pretres javan, od našeg izvora koji neposredno prati glavni pretres, doznajemo da ni juče ni danas u sudnici nije uopšte bilo medija. Odbrana ocjenjuje da je razlog nezainteresovanosti medija taj što svjedoci odbrane uspješno osporavaju sve navode optužbe.

Beograd, 06.07.2017.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.