D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 11. 05. 2020, Savo Štrbac: Hrvatski naučnik Tesla? [Iz Arhive]

Ovih dana mediji širom svijeta prenose  vijest da na stranici kutka za učenje zvaničnog veb sajta EU, na kome djeca mogu da kroz interaktivnu mapu saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odijeljku Hrvatska, stoji da je Nikola Tesla bio “čuveni hrvatski naučnik koji je među prvima otkrio rendgenske snimke”, zbog čega je Srbija uputila protestnu notu evropskoj komesarki za inovacije, istraživanje, kulturu i obrazovanje Mariji Gabrijel.

I nije ovo prvi put da Hrvati svojataju Teslu.

Zvanična Hrvatska se Tesle sjetila  2006, na 150-godišnjicu njegovog rođenja, kada su njegova rodna kuća i Crkva Svetog Petra i Pavla obnovljene i pretvorene u tzv. Memorijalni centar “Nikola Tesla”. Te godine je obnovljen i Teslin bronzani kip, koji je miniran u Gospiću  u ratu devedesetih, i od tada se nalazi u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Sjetila ga se i prvog jula 2013, na dan ulaska Hrvatske u EU, kada se njegovo ime našlo prvo na spisku “najvećih ličnosti hrvatske kulture i nauke” koje ta država kao svoj “miraz” unosi u Evropu i kad je njegov transformator bio izložen na glavnom zagrebačkom trgu “kao primjer izuzetnog hrvatskog stvaralaštva”.

Sjetila ga se i na 160-godišnjicu rođenja, kada je gradonačelnik Gospića najavio da je Vijeće grada Gospića “svojedobno” odredilo da će nova lokacija Teslinog spomenika biti ispred zgrade Kulturno-informacionog centra, pošto je raniji Trg preimenovan u Trg Stjepana Radića, a na mjestu miniranog Teslinog spomenika sada stoji fontana vile Velebita.

Sjetila ga se i 2019. kada je  Hrvatska obnarodovala da će se na izložbi “EXPO 2020.” u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovacija s pronalazačima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića i Mate Rimca.

A šta je bilo prije navedenih sjećanja?

Činjenjica je da je Tesla  rođen 1856. u Smiljanu (tadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva), mjestu koje se danas nalazi u Hrvatskoj kao što je činjenica i da je čistog srpskog porijekla.

Pred kraj Teslinog života stvorena je ustaška Nezavisna Država Hrvatska za čijeg postojanja su pobijeni ili protjerani sa svojih ognjišta svi njegovi rođaci i sunarodnici.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija u Gospiću, u kojoj je kao sveštenik služio Teslin otac Milutin, porušena je u Drugom svjetskom ratu. Obnovljena je uz pomoć pravoslavnih Srba iz Čikaga 1964, da bi, u posljednjem ratu devedesetih, bila srušena do temelja, a na njenom mjestu sagrađen parking, koji je i danas tu.

Teslin spomenik na Trgu Nikole Tesle u Gospiću, rad čuvenog vajara Frana Kršinića, miniran je 16. februara 1992. od proustaških snaga pod kontrolom HDZ, koji je i danas na vlasti.

Teslina rodna kuća u Smiljanu, obnovljena posle Drugog svjetskog rata i pretvorena u spomen-muzej, opustošena je i u ratu devedesetih.

Crkvu Svetog Petra i Pavla u Smiljanu, u kojoj je Nikola Tesla kršten, ustaše su porušile u Drugom svjetskom ratu. Obnovljena je osamdesetih godina prošlog vijeka, a desetak godina kasnije ponovo je demolirana i oskrnavljena.

Ono što je Teslinih rođaka “preteklo” Drugi svjetski rat, pobijeno je ili protjerano devedesetih prošlog vijeka. U Smiljanu je 1835. živjelo 479 “grkonesjedinjenih”( tadašnji naziv za pravoslavce), a  2018. samo 2 Srbina.

U svojatanju Tesle, Hrvati se pozivaju na njegovu navodnu izjavu da se ponosi “svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom”. Zašto bi on spominjao “hrvatsku domovinu”, kada ona pod tim nazivom nije ni postojala dok je on živio u Lici. A onu koja je stvorena 1941, pred kraj njegovog života, pod nazivom NDH, ne verujem da je, iz pomenutih razloga, priznavao za svoju.

Da je Tesla živ ne vjerujem da bi i sadašnju državu Hrvatsku priznao za “svoju domovinu”. I ne samo zbog toga što su mu hrvatski “domoljubi” u posljednjem ratu ponovo oskrnavili i demolirali rodnu kuću i crkvu u kojoj je kršten već i zbog toga što i danas u toj državi mnogi njegovi sunarodnici žive u mraku.

Ranija svojatanja Tesle dolazila su iz Hrvatske, što je, po mom mišljenju, bio blaži oblik svojatanja od ovog koji dolazi sa zvaničnog veb sajta EU, ili koji će sutra doći preko zvaničnih glasila  “EKSPO 2020” (zbog pandemije koronovirusa odgođen za 2021), na kojem izlažu izlagači iz 192 zemlje svijeta i kojeg će, kako se očekuje, posjetiti 11 miliona stranih posjetilaca.

Pošto raniji protesti srpskih zvaničnika nisu spriječili Hrvate da svojataju Teslu, mala je vjerovatnoća  da će i EU, na njihov najnoviji zahtjev, sada izmjenitii svoju veb stranicu ili se izviniti zbog lažnog predstavljanja Teslinog porijekla.

Imajući u vidu Teslin planetarni značaj, Srbi(ja) bi trebali inicirati da  SB UN, iz moralnih razloga, donese posebnu rezoluciju o zabrani Hrvatima da svojataju N. Teslu i zatražiti od organizotora da zbog lažnog prisvajanja Teslinog naučnog rada suspenduje nastup Hrvatske na “EKSPO 2020”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.