D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 17.10.2016., Gospićka zona sumraka – 25. godišnjica stradanja gospićkih Srba

Ceo oktobar 1991. godine bio je mesec stradanja viđenijih Srba u Gospiću i okolini, a najveći broj ubistava dogodio se 17. i 18. u operaciji hrvatskih paravojnih, i ne samo paravojnih, snaga koje su tih dana lišile života najmanje 124 Srba, među njima i 38 žena. Do sada su pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci 50 likvidiranih (od kojih 24 ugljenisana tela) srpskih civila, dok se za ostalima, takođe civilima, i danas traga.

Gospićem, koji je početkom rata bio, ali je i danas dobrim dijelom ostao zona sumraka, harali su eskradoni smrti. Ubijali su civile: Hrvate i Srbe, sve one koji im nisu htjeli biti podložni, sve one koji su im se suprotstavljali, ne želeći sudjelovati u njihovom orgijanju koje nema nikakve veze s domoljubljem i obranom svetog ognjišta.

– Milan Levar (1954–2000), pripadnik HV

Veritas je svoj dosije „Gospić – 1991.“ predao haškom Tribunalu u Kninu 9. marta 1995. godine. Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju dao je prednost hrvatskom pravosuđu i ustupio predmet za istragu i suđenje Hrvatskoj. Od tada, više od 20 godina, istrage jedva da je i bilo, a osuđujuće presude koje su donete obesmišljene su naknadnim oslobađanjem, umanjenjem kazni, pa čak i uslovima pod kojima su i tako male kazne izvršavane (na privremenoj slobodi i prevremenim oslobađanjem).

Hrvatska je tek 2001. godine podigla optužnice protiv pet lica (T. Orešković, M. Norac, S. Grandić,  I. Rožić, M. Čanić) od kojih su trojica osuđena, jedan oslobođen, a protiv petog je optužni predlog povučen u fazi optuženja. Optužnice su podignute tek kada više nije bilo najozbiljnijeg svedoka Milana Levara (1954–2000), koji je posle iskaza istražiteljima dobijao pretnje, da bi 28. avgusta 2000. godine bio likvidiran bombom na vratima svoje kuće. Ostali potencijalni svedoci su se pod pretnjama iselili u Nemačku.

Hrvatska je 2014. godine, posle 14 godina, raspisala nagradu od 100.000 kuna (oko 13.000 evra) za informaciju koja će dovesti do hapšenja Levarovih ubica. Do danas rezultata nema.

Povodom 25. godišnjice od stradanja gospićkih Srba, podsećamo vas na Veritasov Bilten br. 17 za oktobar 2000. godine koji je u celini bio posvećen likvidaciji Srba u Gospiću i okolini. Ovo izdanje sadrži svedočenja očevidaca i rodbine ubijenih, izbor dokumenata i izveštaja, nekoliko ogleda i polemika, pregled suđenja i postupaka, kao i spisak imena poznatih žrtava likvidacije Srba oktobra 1991. u Gospiću.

Bilten br 17, oktobar 2000. možete pogledati i preuzeti ovde.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.