D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 20.09.2017, Septembarski talas suđenja Srbima u Hrvatskoj za ratne zločine

Poslije godišnjih odmora u Hrvatskoj je krenuo novi talas suđenja Srbima i pripadnicima bivše JNA za ratne zločine navodno počinjene devedesetih prošlog vijeka.

Prema analizi dostupnih podataka na internetskim stranicama hrvatskih sudova nadležnih za prvostepena suđenja za ratne zločine, u septembru su zakazana suđenja u 11 predmeta koji obuhvaćaju 22 optuženika.

Pred Županijskim sudom u Splitu već su održana ročišta u predmetima protiv Mladena Graovca, koji je, nakon priznanja krivice, po sporazumu sa tužilaštvom, osuđen na dvije godine zatvora; održano je i ročište u predmetu protiv penzionisanog kapetana bojnog broda JNA Pavla Pantića, kojemu je Vrhovni sud RH nedavno ukinuo osuđujuću presudu i naredio novo suđenje pred potpuno izmjenjenim vijećem; danas počinje suđenje Draganu Vasiljkoviću zvanom Kapetan Dragan, u kom predmetu se očekuju završne riječi optužbe i odbrane; za sutra je zakazan nastavak suđenja i penzionisanom srpskom generalu Borislavu Đukiću, saslušanjem svjedoka video vezom iz Beograda. Svima se sudilo ili sudi u prisustvu. Graovac je uhapšen na sv. Iliju prošle godine kada je došao iz Srbije svojoj kući u Smilčić; Pantić i Đukić su ekstradirani iz Crne Gore, a Kapetan Dragan iz Australije.

Pred Županijskim sudom u Osijeku prošle nedjelje je oslobađajućom presudom završeno suđenje Milenku Mariću, koji je u januaru ove godine ekstradiran iz Velike Britanije.

Pred Županijskim sudom u Rijeci održano je ročište za glavnu raspravu u predmetu protiv Rade Bolića, kojem se sudi u odsustvu; a krajem mjeseca zakazano je i suđenje u predmetu “Kablar” protiv opt. Marka Carevića i Ljubana Linte, prvom u prisustvu a drugom u odsustvu.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu održano je pripremno ročište u predmetu protiv Roksandić Zorana; rošičte za glavni pretres u predmetu “Nova Drenčina” protiv optuženih: Nikole Lađarevića, Predraga Radišića i Deana Tišme, svima u odsustvu; ročište za glavni pretres u predmetu “Zatvor u Glini” protiv: Stanka Palančana, Đure Birača i još trojice čija imena još nismo saznali, svima u odsustvu i ročište za glavnu raspravu u predmetu “Joševica” protiv: Dušana Žarkovića, Mirka Jednaka, Bogdana Jednaka, Georga Nashida Kamala, Miroslava Malobabića i Dejana Sladovića, svima u odsustvu.

Za razliku od suđenja u predhodnim mjesecima i godinama, opšta karakteristika ovogodišnjih septembarskih suđenja je izostanak njihovog medijskog praćenja. Naime, od svih dosadašnjih suđenja, tek nekoliko hrvatskih medija zabilježili su samo slučaj Mladena Graovca, koji je po sporazumu sa tužilaštvom osuđen na dvije godine zatvora, ali nijedan medij nije zabilježio oslobađajuću presudu Milenku Mariću, koji je uz dosta medijske pompe izručen iz V. Britanije.

Najviše začuđuje izostanak medijske najave finala u suđenju Kapetanu Draganu, koji već skoro 12 godina leži u ekstradicionim i iztražnim zatvorima u Australiji i Hrvatskoj i koje je godinama najavljivano kao “proces stoljeća”.

Nije li medijski izostanak praćenja pomenutih suđenja pred sopstvenim sudovima svojevrsno priznanje arbitrarnih postupaka i zloubotrebe Interpola od strane hrvatskog pravosuđa, našta Veritas godinama upozorava?

 

U Beogradu i Banja Luci, 20.09.2017.

 P R E D S J E D N I K

 Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.