D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 22.02.2019, DIC Veritas u monografiji profesora dr Gideona Grajfa Jasenovac – Aušvic Balkana [Foto/PDF]

Monografija  „Jasenovac – Aušvic Balkana, ustaška imperija okrutnosti“ predstavlja multidisciplinarnu studiju profesora dr Gideona Grajfa, u kojoj je prvi put izvršena uporedna analiza Aušvica i Jasenovca.

U ovoj studij profesor Grajf, koji deo svog istraživanja posvećuje komparaciji istorijskog povratka ideja hrvatskog ustaštva u poslednjoj deceniji 20. veka, bavio se i hrvatskim operacijama istrebljenja preostalih Srba iz Hrvatske, „Bljesak“ i „Oluja“, u razmatranjima rata 1991–1995.

Među podacima koje je konsultovao su i iztraživački podaci Dokumentaciono informativnog centra „Veritas“, u poglavljima „Etničko čišćenje Srba – Oparacija Oluja i Bljesak – dan žalosti ili dan pobede“ (Operacija Oluja – podaci NVO Veritas; Problem etničkog čišćenja 1995 – izvodi iz Izveštaja NVO Veritas; Operacija Bljesak – Podaci Dokumentaciono invormativnog centra Veritas) i Ponavljanje točka istorije (Bljesak i Oluja).

U posveti ovog poglavlja prof. Grajf navodi: Narodi koji ne nauče lekcije iz istorije i ne neguju kulturu sećanja na patnju u Drugom svetskom ratu tizikuju da ponove istorijske greške. Najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata ponovo se desilo nad Srbima.

Profesor Grajf je u monografiju uključio i poruku predsednika DIC Veritas Save Štrpca: Svaki put kad upišem nekog novog, radim to s mnogo tuge i zalosti. Voleo bih da nemamo nijednu žrtvu u Jasenovcu, ni u Jadovnu, niti bilo gde. Zalažem se za to da svaka žrtva mora da ima ime. Ne zbog Hrvata, Ujedinjenih nacija, nego zbog nas. To rade Jevreji. Od njih treba da učimo. Nijedan broj nije mali.

 

Pogledajte nekoliko odabranih stranica iz studije profesora dr Gideona Grajfa „Jasenovac – Aušvic Balkana, ustaška imperija okrutnosti“ o progonu Srba iz Hrvatske na samom kraju 20. veka OVDE

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.