D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 28.07.2017, Saopštenje povodom ekstradicije Srbina Milana Pavlovića

Juče je Crna Gora iz ekstradicionog pritvora Spuž kod Podgorice izručila Hrvatskoj penzionisanog zastavnika prve klase Vojske Jugoslavije i državljanina Republike Srbije Milana Pavlovića (73), rođenog u selu Kuk kod Slunja.

Pavlovića je 21. marta 2017. godine uhapsila crnogorska policija na graničnom prelazu – Željeznička stanica Bijelo Polje po hrvatskoj potjernici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih.

Pavlović je presudom Županijskog suda u Šibeniku od 8. jula 1992. godine osuđen na kaznu zatvora od 15 godina. Tereti se, da je zajedno sa jednim svojim kolegom u Vojsci Jugoslavije, gdje je imao čin zastavnika, između 16. i 23. septembra 1991. godine, učestvovao u nezakonitim napadima protiv civilnog stanovništva, što je, navodno, dovelo do mnogih smrtnih slučajeva kao i uništavanja kulturnih spomenika i industrijskih objekata i drugih materijalnih šteta.

Pavlović se nalazio na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 31. marta 2013. godine.

Uprkos što je Pavlović negirao krivicu, Viši sud u Podgorici donio je odluku kojom je utvrdio da su ispunjeni uslovi da bude izručen Hrvatskoj, koju odluku je u maju ove godine potvrdio i Apelacioni sud Crne Gore, a akt o izručenju potpisao je ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin.

Po informacijama dobijenim od rodbine, Pavlovića je blokada kasarni u septembru 1991. godine zatekla u Šibeniku u kasarni “Marko Orešković” u činu zastavnika. Po izlasku iz Šibenika njegova jedinica je jedno vrijeme ostala na području Grahova i Drvara, a od 1993. godine je penzionisan, te je jedno vrijeme živio u Đakovici na Kosovu, a onda sa porodicom preselio u Kolašin u Crnu Goru, gdje je imao status stranca sa stalnim boravkom.

Pavlović je na dan hapšenja vozom krenuo iz Crne Gore u Irig, gdje je povremeno boravio,  a uskoro je trebao obaviti i jedan operativni zahvat na VMC u Petrovaradinu. Do hapšenja je vrlo često prelazio srpsko-crnogorsku granicu.

On je sedmi Srbin kojeg je Crna Gora, po potjernicama raspisanim od strane Interpola NCB Zagreb zbog ratnih zločina, izručila u Hrvatsku.

Prije Pavlovića izručena su još dva penzionisana pripadnika Vojske Jugoslavije i to: general Borislav Đukić, u martu 2016. i kapetan bojnog broda Pavle Pantić u aprilu 2016. godine.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 166 Srba, od kojih su 58 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 21 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 28. jul 2017.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.