D.I.C. Veritas

Direktno.hr, 09.02.2015., Terešak: Svi bi državni odvjetnici o ZAMP-u rekli isto, ali strahuju

Upućuje li slučaj ratnog pomoćnika i zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića na političku dimenziju DORH-a kao i mnoga druga pitanja vezana za rad Državnog odvjetništva pokušao je objasniti bivši županijski državni odvjetnik Vladimir Terešak.

Bivši županijski državni odvjetnik progovorio je i o posljedicama koje je imao nakon što je u emisiji Bujica ranije izjavio kako je DORH imao ulogu utjerivača dugova za ZAMP.

“Formalno je podnesen prijedlog za stegovnu odgovornost zbog mojih izjava u slučaju Agram. Navedeno je da sam teško vrijeđao, omalovažavao u odnosu na zamjenika ravnatelja Uskoka, što nije istina. Taj zahtjev je išao odmah nakon Bujice u kojoj sam iznio istinu o DORH-u. Iz očitovanja suca istrage izlazi da nisam to radio. Zasmetala ih je istina koju sam rekao za ZAMP i ulogu DORH-a i premeta zaštite autorskih prava jer je na neki način DORH  bio utjerivač dugova za ZAMP. Ja ostajem pri svojim tvrdnjama. Da govorite sa svim državnim odvjetnicima u odnosu na DORH i ZAMP reći će vam isto, ali se boje reći to javno. Rekli su mi: svaka čast, ali mi se bojimo to reći“, rekao je Terešak.

Terešak je u emsiji Bujica komentirao i slučaj generala Željka Sačića.

“O konkretnom predmetu Sačić ne znam puno, ali obzirom na način funkcioniranja DORH-a po sistemu subordinacije , poznavajući način rada smijenjene Županijske državne odvjetnice, obzirom na vrstu kaznenog djela, ne vjerujem da DORH nije bio s time upoznati”, mišljenja je Terešak.

Glavni državni odvjetnik je dao obavezni naputak nižem Državno odvjetništvu da se optužnica povuče, ali, upozorava Terešak, to ne znači da do kaznenog progona neće doći.

“Povučena je vjerojatno na doradu, ali tada će opet mora ići i optuženje ili odustat od kaznenog progona”, komentirao je Terešak.

Bivši županijski državni odvjetnik smatra kako je smijenjena Željka Pokupec nedvojbeno kadar bivšeg glavnog državnog odvjetnika Maledna Bajića.

“Nakon svega dvije godine na mjestu zamjenika Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu i bez dana staža u Županijskog državnom odvjetništvu u Zagrebu postala je šefica najvećeg i najvažnijeg odvjetništva u Hrvatskoj, očito po kriteriju podobnosti,vjere i poslušnosti tadašnjem državnom odvjetništvu”, rekao je Terešak.

Terešak smatra i da je slučaj Mladineo, koji od posebnog državnog interesa, također odgovornost Željke Pokupec. Osim toga, zbog njenog ponašanja Terešak je pozvao i na izradu analize.

“Koliko je osoba njenim dolaskom bilo prisiljeno otići iz sustava upravo zbog sukoba s njom…Vjerujem da se radilo 20 osoba. Radi se o zanatu koji treba dugo peći i svaki izgubljen čovjek je velika šteta. Za kadrovsku devastaciju DORH-a prije svega je odgovoran Bajić koji je upravo takve osobe postavljao na čelo državnih odvjetništava, po kriteriju podobnosti. Neka se napravi analiza izgubljenih kadrova”, rekao je Terešak.

Upozorio je i na presedan u sudskoj praksi u odgovornosti Bajića prema kojemu stranka HDZ optužena kao pravna osoba. 

„To je odlučilo o rezultatima parlamentarnih izbora i time je pomogao sadašnjoj vladi da dođe na vlast. Za zločin trebaju odgovarati pojedinci, a ne cijela stranka“, zaključio je Terešak.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.