D.I.C. Veritas

Dnevnik.hr, 23.03.2017., Daruvar: Potvrđena optužnica za ratni zločin

Zagrebački Županijski sud povrdio je optužnicu za ratni zločin nad hrvatskim civilima na početku Domovinskog rata protiv Veljka Stjepanovića, bivšeg “milicionera” tzv. Krajine koji je u međuvremenu postao nizozemski državljanin, a ranije je uz jamčevinu pušten da se brani sa slobode.

Optužno vijeće suca Tomislava Juriše je Veljku Stjepanoviću potvrdilo optužnicu za ratni zločin nad hrvatskim civilima 1991. u okolici Daruvara.

Tužiteljstvo tvrdi da kao zapovjednik policijske postaje na području pod okupacijom pobunjenih Srba od kolovoza do prosinca 1991. nije spriječio da se hrvatski civili protuzakonito muče i zatvaraju iako je to bio dužan učiniti.

Stjepanović je u svojoj obrani kazao da je do srpnja 1991. kao policajac radio u Zagrebu, nakon čega je premješten u Daruvar, da bi potom otišao u obližnje mjesto Pakrani gdje mu je bila obitelj.

Porekao je da je sudjelovao u pobuni protiv Hrvatske, kao i u bilo kojim ratnim operacijama, a kazao je i da nikada nije dobio odluku kojom je imenovan zapovjednikom “milicije” u Đulovcu.

Ipak, neki svjedoci tvrde da je optuženi 1991. bio upravo na tom području i da je podređenima izdavao naredbe.

Na slobodu je pušten nakon što je dao 200 tisuća kuna jamčevine u gotovini i založna prava na dvije kuće u Daruvaru, procijenjene na 800 tisuća kuna. (Hina)

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.