D.I.C. Veritas

Dnevnik.hr, Hina, 26. 10. 2023, Garaža i selotejp: Glavaš i suoptuženici u petak će čuti presudu nakon ponovljenog suđenja

U ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i suoptuženicima za ratni zločin u slučajevima “garaža” i “selotejp” u petak će biti objavljena nepravomoćna presuda.

Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i suoptuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima “garaža” i “selotejp” bit će objavljena u petak, 27. listopada u 10 sati, izvijestio je Županijski sud u Zagrebu.

Nepravomoćnu presudu bivšem političaru koji je najprije bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku te njegovim suoptuženicima objavit će predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić.

Glavaš i njegovi suoptuženici ponovili su sredinom siječnja ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika - Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Uz Glavaša, krivnju za ratni zločin odbacili su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić kojoj je sud odbacio prijedlog za izdvajanje njezinog iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je u listopadu 2021. kaznenu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991. godine.

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

No Ustavni sud je u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a koje je još jednom iz početka krenulo u listopadu 2021.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.