D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 28.03.2019, PAKRAČKA POLJANA – ZLOČIN MERČEPOVACA DOŠAO NA NAPLATU: Država mora platiti odštetu zbog mučenja iz ’91.

Općinski sud u Bjelovaru, Stalna služba u Pakracu, nepravomoćno je presudio da tužena Republika Hrvatska mora isplatiti 95 tisuća kuna odštete tužitelju Nikoli Miokoviću iz Antunovca zbog uhićenja i brutalnog mučenja u jesen 1991. godine od strane neutvrđenih pripadnika MUP–a RH, čiji je zapovjednik tada bio Tomislav Merčep, kasnije osuđeni ratni zločinac, donosi Bjelovar.live.

Premlaćivanje i elektrošokovi

Mioković je u ožujku 2012. godine tužio RH tvrdeći da su ga 15. listopada 1991. godine pripadnici MUP–a, koji su bili stacionirani u Pakračkoj Poljani, uhitili i zatim odveli u tamošnji društveni dom.

Ondje su ga tukli i putem induktorskog telefona mučili elektrošokovima. Nakon nekoliko dana, tvrdio je Nikola Mioković u tužbi, preseljen je u mjesto Međurić nedaleko Kutine gdje je bio zatvoren u kući, a potom premješten na prisilni rad u skladište koje je koristio MUP.

Nikola Mioković je tog 15. listopada uhićen zajedno sa svojim bratom Dušanom koji je prošao identičnu torturu. Dušan je također tužio RH, a Općinski sud u Bjelovaru, Stalna služba u Pakracu, u siječnju ove godine donio je presudu kojom mu tužena država mora isplatiti 75 tisuća kuna sa zateznim kamatama unazad četiri godine.

”Izvlačenje” od odgovornosti

Republiku Hrvatsku je u ovom sudskom sporu zastupalo Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru koje se protivilo tužbi pozivajući se, između ostalog, na zastaru, a uložen je i prigovor da se radi o ratnoj šteti za koju RH nije odgovorna.

Isto tako, državno odvjetništvo je tvrdilo kako ne postoji uzročno–posljedična veza između počinitelja ratne štete i odgovornosti pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga za počinjenu štetu iz razloga jer se ne može utvrditi tko su osobe koje su Nikolu Miokovića mučile i zlostavljale.

Tomislav Merčep

Devet mjeseci nakon podizanja tužbe, u prosincu 2012. godine, Općinski sud je na zahtjev tužitelja Nikole i tužene RH prekinuo postupak sve do okončanja kaznenog postupka koji se usporedo vodio protiv Tomislava Merčepa pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Uvjeti za nastavak parnice koju je pokrenuo Nikola Mioković stvorili su se nakon što je Merčep pravomoćno osuđen. Županijski sud ga je prvotno osudio u svibnju 2016. godine na pet i pol godina zatvora, da bi Vrhovni sud u veljači 2017. godine kaznu preinačio, povisivši ju na sedam godina zatvora. Merčep je, podsjetimo, osuđen jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao ”merčepovci” nije spriječio pljačkanje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje srpskih civila.

Zločin protiv civila

Nakon presude protiv Merčepa svi prigovori tuženje RH, odnosno državnog odvjetništva, ”pali” su u vodu.

Počev od prigovora da odgovornost RH za ratnu štetu ne postoji. S obzirom da je spomenuti osuđen, stoji u presudi, odgovornost tužene RH itekako postoji i to temeljem čl. 1 Zakona o odgovornosti Republike Hrvatske za štetu koju su uzrokovali pripadnici Hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga Domovinskog rata u vremenu do 17. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996. godine.

Općinski sud je neosnovanim ocijenio i prigovor tužene RH koja je ustvrdila kako je nastupila zastara jer, kako stoji u obrazloženju presude, kazneno djelo počinjenja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva ne zastarijeva (u smislu čl. 95 Osnovnog krivičnog zakona RH).

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.