D.I.C. Veritas

Dnevno.hr, 22.01.2013., Savo Štrbac: Akcija ‘Maslenica’ bila je agresija na južne dijelove Republike Srpske Krajine

Predsjednik Dokumentacijsko informacijskog centra ‘Veritas’ Savo Štrbac oglasio se u ponedjeljak priopćenjem vezanim uz akciju ‘Maslenica', čiju obljetnicu Hrvatska slavi ovih dana.

Štrbac akciju ‘Maslenica’ naziva ‘trećom po redu agresijom na južne dijelove Republike Srpske Krajine’.

‘U ovoj agresiji najviše su stradala tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković,  kao i  etnički mješovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski. Srbi iz spomenutih sela  su ubijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore. Njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni', nastavlja Štrbac.

‘Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije, desio se na prijevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini promatračnice UNPROFOR-a, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, mučki, iz zasjede, ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca', kaže Štrbac.

Kasnije navodi imena hrvatskih generala koji su operaciju planirali i izveli, a spominje kako je načelnik artiljerije sektora ‘Velebit’ bio kosovski Albanac Agim Ceku, ‘od čijih granata je, uslijed neselektivnog granatiranja po dubini područja općina Benkovac i Obrovac, najviše i stradalo civila’.

Štrbac proziva međunarodne i domaće sudove zbog neprocesuiranja ‘zločina nad Srbima’ te zaključuje:

‘Dvadeset godina nakon ove agresije i sedamnaest i po godina po prestanku rata,  ravnokotarska sela su još uvijek, na sramotu i hrvatske države i Međunarodne zajednice, ‘siva zona’ povratka prognanih Srba.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.