D.I.C. Veritas

Documenta.hr, 23.03.2021, 9 godina zatvora za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Borovo Comerrce-u

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku proglasilo je presudu u kaznenom predmetu protiv okr. Milana Gojkovića, ratni zločina protiv civilnog stanovništva iz čl.120. st.1. OKZ RH i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl.122. OKZ RH, počinjen u Borovo Commerceu  19. studenoga 1991. godine.

Nepravomoćna presuda protiv okr. Milan Gojković objavljena je nakon zaključenja rasprave 15. ožujka 2021. godine.

Okrivljenik je optužen po 3 točke Optužnice.  Nepravomoćnom presudom danas je proglašen krivim za prvu i drugu točku optužbe –  pomaganje u izdvajanju civila i ratnih zarobljenika. Za svaku od dvije točke nepravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 9 godina.

Za treću točke optužnice – ubijanje ratnog zarobljenika Ivana Hižmana, pripadnika PU Varaždinske, okrivljenik je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe primjenom načela „In dubio pro reo“.

Nepravomoćnom presudom stavljena je izvan snage presuda br. K-6/96 od 4. prosinca 1996. godine. Okrivljeniku je produljen istražni zatvor do pravomoćnog okončanja postupka. U kaznu zatvora uračunato je vrijeme koje je okrivljenik proveo u istražnom zatvoru od izručenja RH.

Obnovljeni postupak karakterizira nekoncentriranost rasprave jer su ročišta tijekom 2020. vrlo rijetko zakazivana.  Okrivljenik se od 1. lipnja 2018. godine nalazi u istražnom zatvoru na izdržavanju kazne po prijašnjoj pravomoćnoj presudi kojom je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora.

Dana 10. travnja 2019. na Županijskom sudu u Osijeku započelo je suđenje u obnovljenom postupku, protiv opt. Milana Gojkovića zbog kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim humanitarnim pravom. Optuženik je pravomoćno, u odsutnosti, osuđen na 20 godina zatvora. Nakon što je, temeljem međunarodne tjeralice, izručen Hrvatskoj iz Kraljevine Norveške, dopuštena mu je obnova postupka.

Županijsko državno odvjetništvo iz Osijeka podiglo je optužnicu br. KT-298/92 od 28. prosinca 1995. godine protiv okr. Milana Gojkovića i još trojice okrivljenika. Optužnica je u međuvremenu izmijenjena.

Okr. Milanu Gojkoviću je stavljeno na teret počinjenje tri kaznena djela: ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika (izdvajanje i zlostavljanje), ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (ubijanje klanjem), pomaganje u izvršenju ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (izdvajanjem civila, koji su nakon toga zlostavljani). Navedena djela počinjena su 19. studenoga 1991. godine nakon pada Borovo Commerce- a, nakon izlaska ranjenika, civila i zarobljenika.

Županijski sud u Osijeku donio je u odsutnosti okrivljenika prvostupanjsku presudu br. K-6/96 od 4. prosinca 1996. godine, kojom je sve okrivljenike proglasio krivima i osudio na kazne zatvora u trajanju od:

Okr. Milan Gojković, 20 godina

Dvojica okrivljenika bila su osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina, a jedan na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Prvostupanjska presuda postala je pravomoćna 27. veljače 1997. godine.

U obnovljenom postupku protiv drugookrivljenika D.L. (osuđen na 5 godina zatvora)  ŽDO-o iz Osijeka odustalo je od kaznenog progona, te je Rješenjem br. Kv-447/99 od 10. prosinca 1999. godine postupak obustavljen.

Trećeokrivljenik V.T. (osuđen na 5 godina zatvora) vrtio se u RH. Protiv njega je kazneni postupak obnovljen 2004. Nakon što je oslobođen krivnje presudom iz 2004. godine, Vrhovni sud je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. 2008. godine postupak protiv toga okrivljenika je obustavljen zbog prekvalifikacije djela u oružanu pobunu.

Republika Hrvatska je raspisala međunarodnu tjeralicu za Milanom Gojkovićem 2002. godine. Norveška policija je uhitila okrivljenika temeljem tjeralice. Nakon toga Republika Hrvatska je 2003. godine zatražila izručenje okrivljenika. Kraljevina Norveška odbila je izručenje 2004. godine, s obrazloženjem da RH nije dala garancije da će obnoviti postupak protiv okrivljenika u njegovoj nazočnosti.

Na koncu, okr. Milan Gojković  izručen je Republici Hrvatskoj, te mu je u međuvremenu dopuštene obnova postupak koji je započeo 10. travnja 2019. godine.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.