D.I.C. Veritas

DW, 09.05.2013., Ima još posla sa Haškim tribunalom

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je u redovnoj radnoj poseti Beogradu. Srpske vlasti u međuvremenu pokušavaju da prikažu da je saradnja sa Hagom praktično završena.

Nakon isporučenja Hagu svih optuženih za ratne zločine, stekao se utisak da je Hag završena priča, i da sve buduće posete glavnog tužioca imaju više ceremonijalni karakter. Tome je doprinelo i nezadovoljstvo srpskih vlasti nakon presude hrvatskim generalima, kada je navedeno da će se saradnja sa Hagom svesti samo na tehnički nivo.

Međutim, kako se navodi nakon sastanka Bramerca sa srpskim zvaničnicima, saradnja sa Hagom je ipak ocenjena kao veoma dobra. U oblasti dostavljanja dokumentacije, pristupa arhivama državnih organa i svedocima, ta saradnja se odvija na veoma visokom nivou i nema otvorenih pitanja, ističe se u saopštenju iz kabineta predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića.

Važno pitanje jataka

Stvoren je pogrešan utisak da Srbija završava svoje obaveze prema Haškom tribunalu isporučivanjem optuženih za ratne zločine, ističe za DW Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji: „U javnosti preovlađuje taj utisak da Haški tribunal više nema nikakva potraživanja u odnosu na Srbiju. Međutim, tu još uvek postoje određene obaveze koje se u javnosti malo poznate. To se pre svega odnosi na tu mrežu jataka haških begunaca, i to pre svega onih koji su čuvali Ratka Mladića. To je još uvek obaveza Srbije sa kojom će ona morati da se pozabavi, iako tu nema nekog velikog napretka“.

Pitanje jataka je još uvek važna stavka kada je reč o izveštavanju Haškog tribunala pred Ujedinjenim nacijama, smatra Sonja Biserko. Time ćemo morati da se ozbiljnije pozabavimo, jer to dosta govori o konspiraciji samog društva, kaže Biserko: „Znači, ne radi se tu samo o otkrivanju ljudi koji su bili u toj mreži, nego o čitavoj toj organizaciji od strane države i društva, koji su učestvovali u toj prećutnoj zaveri protiv Haškog tribunala.“

Saradnja nikada nije prestala

Iako su srpske vlasti najavljivale smanjivanje saradnje sa Hagom na tehnički nivo, osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić za DW ocenjuje kako do toga u praksi nikada nije zapravo ni došlo: „Iako je bilo te političke ljutnje u odnosu na presudu hrvatskim generalima i najave o samo tehničkoj saradnji sa Hagom, mislim da se to nikada nije ni dogodilo. Srbija i njena vlada nisu pravile probleme i nisu blokirale saradnju, a to znači dostavljanje dokumenata, pozivanje svedoka i ovi postupci protiv jataka. Ovde nikada nije rečeno da se sa svime time prestaje“.

  Kandić: Saradnja u praksi nikad nije spuštena samo na „tehnički nivo“

Izveštaj koji će Bramerc podneti u UN sada više nema značaj kao u vreme dok Srbija nije isporučila sve optužene, smatra Sonja Biserko. Taj izveštaj će više govoriti o tome kako se Srbija odnosi prema svojoj nedavnoj prošlosti, kaže Biserko. Nataša Kandić s druge strane upozorava da Bramerc boravi u Beogradu uoči određivanja datuma pregovora sa EU, i da taj izveštaj može imati značajnu ulogu. Ali, svakako očekujem da će taj izveštaj biti pozitivan, kaže Nataša Kandić.

Postoji još jedna obaveza o kojoj se veoma malo govori, ističe Biserko. To je suočavanje sa tim presudama i suočavanje sa njima kao nekom sudskom istinom u pogledu onoga što je Srbija činila devesetih godina u tim ratovima, kaže Biserko.

Autor: Ivica Petrović, Beograd
Odgovorni urednik: Ivan Đerković

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.