D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.02.2024, Saopštenje povodom godišnjice likvidacije srpske porodice Olujić u Cerni

Pripadnici izviđačko-diverzantske čete Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), kojom je komandovao Tomislav Madi, u noći 17/18 februara 1992. godine u Cerni kod Županje likvidirali su četveročlanu porodicu OlujićRadomira (38), njegovu suprugu Anicu (37) i njihovu maloljetnu decu Milenu (16) i Marka (13).

U predvečernjim časovima 17. februara, u Komletincima, u zgradi Osnovne škole, gdje je bio štab izviđačko-diverzantske čete HOS-a, Madi je izdao naredbu pripadnicima čete: Mariu Juriću, Zoranu Poštiću, Davoru Laziću i osobi s nadimkom “Bosanac”, da odu u Cernu i pobiju četnike za koje on zna, iako je znao da se radi o civilnim osobama. Naredio im je i da im miniraju kuću, te im je za to dao puške, pištolje, mine, štapin, detonatorske kapisle i dva prigušivača. Pripadniku iste jedinice Miji Starčeviću naredio je da ih odveze u Cernu, što je isti i učinio, gde  im je, u ulici Braće Radića na broju 51a, pokazao kuću porodice Olujić.

Jurić, Poštić, Lazić i “Bosanac” su ušli u kuću, i iz vatrenog oružja ispalili više metaka u članove porodice Olujić: deset projektila pogodilo je Radomira, šest Anicu, a po jedanaest maloljetnu Milenu i dijete Marka, zbog kojih su svi preminuli na licu mesta. Odmah posle hladnokrvne likvidacije četveročlane porodice Olujić, ubice Poštić i Lazić u njihovoj kući pronašli su i uzeli lovačku pušku, patrone, 1.500,00 tadašnjih DEM, kapu – beretku, lančić boje zlata s priveskom deteline s četiri lista i par zlatnih naušnica s tri plava kamenčića, a potom i kuću pokušali minirati, ali zbog nestručnog rukovanja do eksplozije nije došlo. Ubice su se sa ukradenim stvarima vratili u Komletince, gde su stvari i novac iz Olujićeve kuće predali Madiju.

Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru je tek 29. decembra 2006. podiglo  optužnicu protiv gore pomenutih pripadnika HOS-a zbog krivičnog dela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Pravosnažnom presudom Županijskog suda u Vukovaru iz marta 2009. godine ubice su osuđene na ukupno 57 godina zatvora: Madija na 15, Jurića na 12, Poštića na sedam, Lazića na sedam i Starčevića na osam.

Ubice porodice Olujić su pripadnici HOS-a, kojeg je krajem juna 1991. osnovala Hrvatska stranka prava (HSP), koji se u januaru 1992. potpuno integrisao u Hrvatsku vojsku. Zvanične oznake HOS-a su iste one koje su bile i za vreme Pavelićeve NDH-a, koje i danas njeni pripadnici javno i nesmetano svakodnevno ističu širom Hrvatske.

Pored likvidacija četveročlane porodice Kozbašić u Petrinji u novembru 1991, tročlane porodice Zec u Zagrebu u decembru 1991, četveročlane porodice Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992, četveročlane porodice Radosavljević u Daruvaru u februaru 1992, i ubistvo porodice Olujić iz Cerne spada u najmonstruoznije likvidacije porodica u ratu devedesetih zbog njihove etničke pripadnosti. Supružnici u pomenutim porodicama bile su mešovitog hrvatsko-srpskog sastava, osim porodice Radosavljević u kojoj su oba supružnika bili srpske nacionalnosti.

 

U Beogradu i Banjaluci, 18.02.2024.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.