D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.04.2022, Saopštenje o identifikaciji još jedne srpske žrtve iz rata devedesetih

Prema zvaničnom saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, juče je na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, uz prisustvo članova porodice, obavljena identifikacija posmrtnih ostataka jedne žrtve srpske nacionalnosti, stradale tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, čiji posmrtni ostaci su dan ranije preuzeti od Instituta za nestale osobe BiH.

U saopštenju se navodi i da je žrtva stradala 1992. u Splitu, da su njeni posmrtni ostaci prvobitno bili pokopani na groblju Lovrinac u tom gradu, te da su 1993. u razmjeni predati bosanskoj strani i ponovo kao NN pokopani na groblju u Trebinju, odakle su, nakon ekshumacije radi uzimanja referentnih uzoraka za DNK, premješteni u mrtvačnicu u Nevesinju, ali se ne navodi i identitet žrtve.

Zbog Veritasova zalaganja za princip da svaka žrtva, bez obzira kojoj je strani za života pripadala, mora imati ime koje se mora javno navesti i kada se identifikuju i sahranjuju njeni posmrtni ostaci, objavljujemo osnovne lične podatke te okolnosti, vrijeme i mjesto stradanja juče identifikovane žrtave.

Žrtva se zove IVAN Dušana NEDELJKOVIĆ, rođen 20. septembra 1956. u mjestu ŠLJIVOVA opština Krupanj. O njegovom ubistvu pisala je “Slobodna Dalmacija” u broju od od 24. septembra 1992. u članku pod naslovom “Zločin! A kazna?”: “Ivan Nedeljković (36), Srbin, koji je već oko šest godina kod mnogih u Podstrani i okolnim mjestima doslovno za koricu kruha radio u njihovim poljima, ubijen je krajem avgusta kod hotela ‘Lav’ u napuštenom kombiju koji mu je izgleda bio dom. Izrešetan je iz vatrenog oružja. Počinilac nepoznat… Protagonisti mnogih od spomenutih splitskih slučajeva maltretiranja i ubistava, barem kada su u pitanju Gojko Bulović, Nenad Knežević, Đorđe Katić i Dalibor Serdalić, poznati su istražnim organima. Kad već nisu poznati “dinamitaši” i ubice Đorđa i Vesne Gašparević, Špire Pokrajca, Ivana Nedeljkovića…”.

Po pisanju istog lista od 7. februara 2006. Nedeljkovića je ubio policajac Milan Vuković tako što je u njega iz svog službenog pištolja ispalio šest metaka prostrjelivši mu grudi, obe natkoljenice i potkoljenicu desne noge. Zbog tog ubistva Vuković je u junu 1999. pred Županijskim sudom u Splitu osuđen na šest godina zatvora, koju kaznu mu je u oktobru iste godine Vrhovni sud povećao za dvije godine, ali mu je u decembru iste godine za Božić, po odluci predsjednika države, kazna umanjena za godinu dana. Od ukupno sedam godina, ubica Vuković je odslužio pet i po godina jer je u decembru 2004. pušten na uslovni otpust.

Još uvijek se u hrvatskim medijima piše o nerješenim ubistvima bračnog para Gašparević, Đorđa (37), po zanimanju pravnika i Vesne (37), profesorke engleskog, koji su likvidirani 7. februara 1992. tako što ih je naoružana grupa ubica izvela iz njihove kuće u Žrnovnici kraj Splita, a njihova izrešetana tijela pronađena su dan kasnije na obližnjem smetlištu, i ekonomiste Špire Pokrajaca (50) iz Splita ubijenog 12. decembra 1991. hicem iz vatrenog oružja.

Počev od 2001. iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je ukupno 1.635 posmrtnih ostatka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, uključujući i one koji su živjeli i ratovali na njihovoj strani (1.524 u RH, 91 u BiH i 20 u R. Srbiji), od čega je do sada identifikovano 1.263 posmrtnih ostatataka, dok ih još 372 čeka na identifikaciju (svi sa područja RH).

Trenutno se na VERITAS-ovom spisku nestalih nalazi još 1.565 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK, među kojima je 1.124 civila, od čega 443 žene. VERITAS trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa 163 posmrtna ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji i dvadeset sedam godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju i identifikaciju.

 

U Beogradu i Banja Luci, 1. april 2022.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.