D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 1. april

1990.

* Opštinski izbori u Hrvatskoj održaće se  22. aprila, predizborna aktivnost političkih stranaka već je u punom jeku, održavaju se dogovori i predizborni skupovi, gradovi i sela obljepljuju se predizbornim plakatima, slikama i parolama kandidata.

* Po završetku 12. kongresa Saveza socijalističke omladine Hrvatske raspuštena je ta organizacija a donesena je odluka da se osnuje Savez omladine Hrvatske.

 1991.

* Službeno počeo popis stanovništva u Jugoslaviji.

* Predsjedništvo SFRJ zatražilo je prekid vatre i povlačenje svih jedinica pristiglih sa strane, i naredilo “podizanje borbene gotovosti odgovarajućih jedinica JNA”. Odlukom Predsjedništva, na Plitvice su upućene oklopne-mehanizovane jedinice JNA sa zadatkom “da spriječe dalje sukobe”.

* Izvršno vijeće SAO Krajine donijelo odluku o prisjadinjenju SAO Krajine Republici Srbiji. Prema toj Odluci, Krajina postaje sastavni dio jedinstvene državne teritorije Republike Srbije i na teritoriji Republike Srbije i na teritoriji SAO Krajine važi Ustav Republike Srbije, kao i ustavno-pravni sistem SFRJ.

* Oko 2.500 građana Knina, okupilo se ispred zgrade Komande Korpusa JNA, da bi kako kažu, protestvovali zbog neblagovremenog angažovanja armijskih jedinica u događajima na Plitvicama.

1993.

* Beogradski Vrhovni vojni sud osudio na smrt Vukovarce koji su zamijenjeni 1992. godine.

* Počelo suđenje u Međunarodnom sudu pravde u Hagu

1995.

* Nakon što je SB UN usvojio rezolucije 981,982 i 983 o mirovnim snagama u bivšoj Jugoslaviji, ruski ambasador u UN Sergej Lavrov rekao je da hrvatske vlasti i Srbi u RS Krajini treba da se dogovore o detaljima na putu ka konačnom političkom rješenju.

* Rezolucija 981 o novom mandatu snaga UN-a za Hrvatsku najsnažniji je politički dokument koji je donijelo SB u korist Republike Hrvatske, rekao ministar vanjskih poslova RH dr Mate Granić po povratku iz New Yorka u Zagreb.

* Zamjenik američkog ambasadora u UN Karl Inderfut izrazio je punu podršku svoje vlade hrvatskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.