D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.11.2022, Пресуда о накнади штете за убиство на православни Божић 1998. у Сухачу

Сплитски Општински суд неправоснажно је пресудио да Дражан Буљ (60), звани Фаско, и његов рођак Стипе Буљ, звани Пипо (61), морају исплатити по 225 хиљада куна (укупно око 60.000 евра) накнаде штете Росанди Мацан и Божидару Боровићу, кћери и сину покојног Јована Боровића, којег су 7. јануара 1998. године брутално изударали дрвеним коцима, због чега је тада 66-годишњак задобио тешке повреде, од којих је након неколико дана и преминуо, пише сплитска “Слоободна Далмација” у јучерашњем електронском издању.

Осим тих укупно 450 хиљада куна плус камате за протекле четири године, Буљеви морају, ако пресуда постане правоснажнаћна, исплатити додатних 56.500 куна (око 7.500 евра) судских трошкова и још 7.500 (око 1.000 евра) куна за трошкове погреба.

Суткиња Теа Лолић Пренц навела је у својој пресуди да је утврђено како су два Буља проглашена кривима јер су тога 7. јануара прије 24 године, на православни Божић, око поноћи, у мјесту Сухачу, више пута Боровића ударали дрвеним коцима по цијелом тијелу, због чега је “задобио огуљотине коже лица и лијеве ушке, раздерно-гњечну рану главе, лијеве шаке и леђа те пријелом лијеве лакатне кости, В ребра обострано и пријелом базе лубање”. Код Боровића се због оваквих тешких озљеда развила гнојна упала плућа те је преминуо у сплитској болници 4. фебруара те године. Због наношења тешких тјелесних повреда са смртном посљедицом, осуђени су на по годину дана затвора, и то 21. новембра 2016. године, а та је пресуда постала правоснажна 21. новембра 2017. године, и то тек нешто више од мјесец дана прије наступа застаре.

У овом поступку за накнаду штете дјеци покојног Боровића, оба су Буља у својим одговорима на тужбу тврдила да су они криви 25 посто за посљедицу смрти, а сам Боровић да је 75 посто крив.

“Тужени нису нити учинили вјероватним, а камоли доказали да би својим понашањем томе допринио. Предник тужитеља је касну вече свог благдана проводио са својом обитељи у свом дому, а тужени су дошли пред његову кућу, напали значајно старијег човјека те му нанијели повреде од којих је преминуо” образложила је Суткиња Теа Лолић Пренц у својој пресуди.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.