D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.11.2022, Жупанијско државно одвјетништво у Сплиту подигло оптужницу против двојице окривљеника због ратног злочина против цивилног становништва

Жупанијско државно одвјетништво у Сплиту је 27. октобра 2022, након проведене истраге, подигло оптужницу против двојице држављана Републике Хрватске и Републике Србије (1958. и 1955) због почињеног кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва, објављено је јуче на службеној интернетској страници тог тужилаштва, без навођења имена оптужених.

Окривљене се терети да су у вечерњим сатима 27. јануара 1993, у селу Мратово (заселак Џаје) код Дрниша (сада општина Промина), током  оружаног сукоба деведесетих, као припадници “75. моторизоване бригаде војске” РСК, поступили противно одредбама хуманитарног права, на начин  да су у кући непознатог власника најприје тукли и малтретирали слијепог цивила хрватске националности (1928) те му нанијели тешке тјелесне повреде (пријелом ребара), као и да су га затим извели из куће те га тјерали испред себе на отвореном простору и затим, сваки од њих двојице, испалили у њега више хитаца из аутоматске пушке, нанијевши му тешке тјелесне повреде у виду вишеструких пријелома костију лубање, од којих је преминуо на мјесту догађаја.

Пошто су окривљени недоступни хрватским органима гоњења, у оптужници је предложено да им се суди у одсуству.

Sibenskiportal.hr je 10. маја 2022. године објавио да је на Бранитељском порталу наведено како су “у селу Мратово у марту 1993. двојицу мјештана убили четници Јовица Бојанић и Ђуро Дујаковић припадници 75. мтбр”.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.