D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.11.2022, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je 27. oktobra 2022, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice državljana Republike Hrvatske i Republike Srbije (1958. i 1955) zbog počinjenog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, objavljeno je juče na službenoj internetskoj stranici tog odvjetništva, bez navođenja imena optuženih.

Okrivljene se tereti da su u večernjim satima 27. januara 1993, u selu Mratovo (zaselak Džaje) kod Drniša (sada opština Promina), tokom  oružanog sukoba devedesetih, kao pripadnici “75. motorizovane brigade vojske” RSK, postupili protivno odredbama humanitarnog prava, na način  da su u kući nepoznatog vlasnika najprije tukli i maltretirali slijepog civila hrvatske nacionalnosti (1928) te mu nanijeli teške tjelesne povrede (prijelom rebara), kao i da su ga zatim izveli iz kuće te ga tjerali ispred sebe na otvorenom prostoru i zatim, svaki od njih dvojice, ispalili u njega više hitaca iz automatske puške, nanijevši mu teške tjelesne povrede u vidu višestrukih prijeloma kostiju lubanje, od kojih je preminuo na mjestu događaja.

Pošto su okrivljeni nedostupni hrvatskim organima gonjenja, u optužnici je predloženo da im se sudi u odsustvu.

Sibenskiportal.hr je 10. maja 2022. godine objavio da je na Braniteljskom portalu navedeno kako su “u selu Mratovo u martu 1993. dvojicu mještana ubili četnici Jovica Bojanić i Đuro Dujaković pripadnici 75. mtbr”.

 

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.