D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 2.mart

1991.

* U pokušaju preuzimanja milicijske stanice od strane jedinica MUP-a Hrvatske, u Pakracu je došlo do oružanog sukoba sa srpskim stanovništvom. U cilju razdvajanja sukobljenih strana u Pakracu Predsjedništvo SFRJ izdalo je nalog snagama JNA da intervenišu.

* Tokom i pred jutro 2. marta  u grad Pakrac su pristigle policijske snage RH i rasporedile po gradu. Oko 10 ujutro počeo je oružani sukob, nakon čega u Pakrac dolazi zapovjednik specijalaca iz Lučkog Mladen Markač sa najobučenijim  hrvatskim snagama, i zauzimaju policijsku stanicu. U 14 sati u policijsku stanicu dolazi nekoliko oficira JNA, među kojima i general Dobrašin Praščević (načelnik Štaba V vojne oblasti), a u 16 sati dolaze i Stjepan Mesić (potpredsjednik Predsjedništva SFRJ i predsjednik Vlade RH) i Slavko Degoricija (predsjednik Vijeća općina Sabora RH). Na sastanku nije dogovoreno ništa konkretno, osim nastavka sljedeći dan. Nakon što su visoki predstavnici otišli, oko 18 sati otpočeo je puškaranje između hrvatske i srpske strane. Sukob u Pakracu će se punom snagom intenzivirati u avgustu 1991. i trajaće do janura 1992.

* U Beogradu je SPS organizovala miting pod parolom “Jasenovac se neće ponoviti”.

* Hrvatski predsjednik dr Franjo Tuđman pismom je obavijestio predsjednika Predsjedništva SFRJ Borisava Jovića da neće prisustvovati sjednici Predsjedništva, jer je kao tačka dnevnog reda sjednice stavljeno njegovo pismo predsjedniku SAD-a Georgu Bushu, za koje je prethodno Saveznog javnog tužilaštva izdalo mišljenje da se tu radi o krivičnom djelu veleizdaje.

1992.

* U Zadru podnesene krivične prijave protiv 22 osobe optužene za zločine nad civilnim stanovništvom u Škabrnji.

* Cjelokupno stanovništvo sela Nos Kalik koje je do 1992. godine činio mahom srpski živalj koji se bavio poljoprivredom i riječnim ribarstvom isključivo za lične potrebe, izbjeglo iz sela 2. marta 1992. godine, poslije akcije čišćenja koju su izvele oružane snage Hrvatske. Tada su stradali Zeljak Živko (1959), Zeljak Niko (1952), Zeljak Petra (1930), a Kalik Jovo (1942) je nestao.

1993.

* Delegacija RSK na pregovorima u Ženevi podnijela je kompromisni predlog o načinu realizacije rezolucije SB UN, kojom se predviđa povlačenje hrvatskih snaga sa okupiranih teritorija na stanje pre agresije 22.januara 1993.

* Indijski general Satish Nambiar, koji je posljednjih godinu dana obavljao dužnost komandanta zaštitnih snaga UN u bivšoj Jugoslaviji, otputovao, po isteku mandata, iz Zagreba.

1995.

* Povodom zahtijeva grupe krajiških poslanika RSK Milana Martića da se raspravlja o povjerenju Vladi RSK i njenom predsjedniku Borislavu Mikeliću, Vlada RSK je izdala saopštenje u kome se demantuju optužbe o lošoj politici Vlade i navode mnogi primjeri koji opovrgavaju Martićeve optužbe o privrednom haosu u RSK. Martićeve kvalifikacije i ocjene, tvrdi se u saopštenju, imaju za cilj zabašurivanje njegove lične odgovornosti za samovoljno sprovedenu mobilizaciju kojom je paralizovan privredni život i zakočeni pozitivni procesi u ekonomskom oporavku.

* Vijeće odbrane i nacionalne sigurnosti Hrvatske ostalo je pri odluci da se snagama UNPROFOR-a ne produži mandate poslije 31. marta. Hrvatska ne prihvata, rečeno je u saopštenju sa sjednice, nikakav novi UNPROFOR, već je spremna prihvatiti nadležnost promatrača međunarodne zajednice “na hrvatskoj međunarodno priznatoj granici sa Srbijom i BiH”.

* Prvaci srpske narodne stranke u Hrvatskoj; Milan Đukić i Veselin Pejnović, govorili su na konferenciji za štampu u Rijeci i ukazali da u Hrvatskoj suverenitet građana sve više prelazi u suverenitet jedne nacije, te da se građani dijele na građane prvog i drugog reda. Zbog diskriminacije Hrvatsku je napustilo 300 hiljada Srba, rekli su Đukić i Pejanović. Izjasnili su se za prihvatanje plana “Z-4”, kao osnove za pokretanje pregovaračkog procesa između Zagreba i Knina.

 

 

 

 

Veritas.info

 

 

.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.