D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 2. april

1990.

* U selu Berak, s mješovitim stanovništvom, na predizbornom skupu HDZ-a izbio je sukob jer su okupljeni Srbi psovali okupljene i bacali jaja na njih, a veće je sukobe spriječila policija

1991.

* Na vanrednoj sjednici Narodne skupštine Srbije u Beogradu, na kojoj se iza zatvorenih vrata razmatrao položaj srpskog naroda u Hrvatskoj u svijetlu najnovijih događaja u toj republici, usvojena je deklaracija o mirovnom rješavanju jugoslovenske krize, protiv građanskog rata i nasilja.”

* Na Narodnoj skupština Srbije  nije se spominjala  odluku SAO Krajine o pripajanju Srbiji.

* Vijeća za narodnu odbranu i zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske izjavilo je da je uspostavljanje policijske stanice na Plitvicama, ili bilo gdje drugdje na području Republike Hrvatske, suvereno pravo Republike Hrvatske.

* Na Svjetskom saboru hrvatske mladeži u Zagrebu predsjednik Republike Hrvatske dr Franjo Tuđman najavio da će se braniti svaki pedalj hrvatskog teritorija.

* Postavljene su barikade na cesti Petrinja – Kostajnica i oko Vukovara. Onesposobljena je željeznička pruga između Trpinje i Borova.

* Iz vatrenog oružja u Kašiću kod Benkovca ranjen Slovenac Petar Vrečko dok se vozio u svom automobilu.

1992.

* Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske poslalo Vrhovnoj komandi JA i Hrvatskoj kancelariji pri Misiji EZ, a preko njih i snagama UNPROFOR-a, najoštriji protest u vezi kršenja Sarajevskog sporazuma.

1993.

* Predsjednik RSK Goran Hadžić u pismu generalnom sekretaru UN Butros Galiju protestvovao zbog usvajanja Rezolucije 815 SB UN, po kojoj se RSK tretira kao integralni deo teritorija RH. U pismo je naglašeno da je RSK stvorena na isti način kao i RH poslije raspada SFRJ i istaknuto da organi UN zanamaruju odredbe Povelje UN, u prvom redu one o pravu naroda na samoopredjeljenje,

* Norveški ministar spoljnih poslova Torvald Stoltenberg prihvatio je ponudu generalnog sekretara UN Butrosa Galija da zamjeni Sajrusa Vensa na dužnosti kopredsjednika mirovne konferencije o Jugoslaviji.

 

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.