D.I.C. Veritas

е- Veritas, 02.12.2022, Потврђена оптужница за ракетирање Банских двора, слиједи суђење у одсутности пилотима бивше ЈНА

Оптужно вијеће загребачког Жупанијског суда данас је оптужницу против шесторице припадника ратног ваздухопловства бивше ЈНА за ракетирање Банских двора 7. октобра 1991. године, дознаје се на суду. Поступак против оптуженика водит ће се у њиховом одсуству јер су сва шесторица недоступна хрватском правосуђу. Тужилаштво је раније прецизирало да су Бајић, Јеремић, Миличевић, Ковачевић и Допуђа држављани Републике Србије, док Лукић има држављанство Србије и Хрватске, пише ХИНА.

Оптужница за покушај убиства високих државних представника те за ратни злочин подигнута је крајем децембра 2020. године, а њоме су обухваћени тадашњи заповједник 5. зракопловног корпуса Љубомир Бајић, начелник за ваздушну подршку Слободан Јеремић, начелник 105. ловачко-бомбардерског пука Ђуро Миличевић, референт тадашње контраобавјештајне службе при некадашњем ратном ваздухопловству и протуваздушној одбрани Чедомир Ковачевић и два пилота извршиоца напада, Ратко Допуђа и Дамир Лукић.

Оптужница није била потврђена све до петка јер су окривљени тврдили да су поједини докази против њих били незаконити, особито искази дијела свједока који су испитивани без присуства одбране. Уз то, окривљени су тражили да им се сва документација из судског списа преведе на српски језик и испише ћириличним писмом.
Оптужно вијеће Жупанијског суда у Загребу још раније је одбило захтјеве за издвајање исказа свједока и службени х забиљешки, на што се одбрана окривљеника жалила Високом казненом суду, а који је те захтјеве одбио и потврдио одлуку оптужног вијећа.

‘‘Окривљенике се терети да су 7. октобра 1991. поступали у циљу да угрозе Уставом прописано државно и друштвено уређење и безбједност РХ усмрћењем тадашњег предсједника РХ и знајући да ће дјеловањем авио-бомбама и већим бројем ракета ваздух-земља по густо насељеном центру Загреба усмртити и друге особе које се затекну у његовој близини те проузрочити велика разарање објеката‘‘, навело је тужилаштво у оптужници.”
Услијед бомбардовања и ракетирања погинуо је један цивил, док су један цивил теже, а три лакше повређена. На Банским дворима и околним објектима настала је материјална штета у износу од готово 37 милијуна куна, додало је тужилаштво.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.