D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.12.2022, ŽS u Zagrebu: sjednica optužnog vijeća u predmetu “Raketiranje banskih dvora”

Pred Županijskim sudom u zagrebu zakazana je sjednica optužnog vijeća protiv optuženih: Ljubomira Bajića (1939), Slobodana Jeremića (1949), Đure Miličevića (1955), Ratka Dopuđa (1951), Davora Lukića (1958) i Čede Kneževića (1957) zbog čina krivičnog djela protiv Republike Hrvatske ubistvom predstavnika najviših državnih tijela u pokušaju i zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužnicom od 30. decembra 2020. tereti ih da su 7. oktobra 1991. postupali u cilju da ugroze Ustavom propisano državno i društveno uređenje i bezbjednost Republike Hrvatske usmrćenjem tadašnjeg Predsjednika RH, i znajući da će djelovanjem avio bombama i većim brojem raketa vazduh-zemlja po gusto naseljenom centru Zagreba usmrtiti i druge osobe koje se zateknu u njegovoj blizini i prouzročiti velika razaranja objekata, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

Tereti ih se da su tokom oružanog sukoba oružanih snaga RH i JNA na području RH, postupali prema ranije stvorenom planu komandnog vrha JNA s kojim je drugookrivljeni pukovnik JNA (Jeremić), pomoćnik komandanta za vazduhoplovnu podršku u komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne obrane JNA, upoznao prvookrivljenog general-majora JNA Bajića), komandanta 5. Vazduhoplovnog korpusa RV i PVO JNA te ujedno i komandanta Operativne grupe za borbeno komandovanje.

Istoga dana je drugookrivljenik helikopterom Gazela došao na aerodrom Udbina gdje se nalazio 105. Lovačko-bombarderski avijacijski puk RV i PVO JNA te se sastao sa trećeokrivljenim majorom JNA (Miščević), načelnikom Štaba i zamjenikom komandanta navedenog puka, koji je temeljem ranije zaprimljene naredbe koju mu je u prije navedenom cilju izdao nadređeni mu komandant 5. Vazduhoplovnog korpusa RV i PVO JNA i u skladu s detaljnom naredbom drugookrivljenika upoznao s time da četvrtookrivljeni (Dopuđa), kapetan I. klase JNA, referent II. Detašmana kontraobavještajne grupe RV i PVO JNA raspolaže obavještajnim podacima o prostorijama u kojima bi se trebao nalaziti tadašnji Predsjednik Republike Hrvatske.

Optužnicom se trećeokrivljenika tereti da je izdao naredbu petookrivljenom kapetanu I. klase JNA (Lukić), komandiru 249. Lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile, navedenog 105. LBAP, da kao pilot aviona “Super Galeb G-4” s četvrtookrivljenikom kao kopilotom i šestookrivljenim (Knežević) kapetanom I. klase JNA kao pilotom drugog aviona “Super Galeb G-4” obave bombardiranje i raketiranje Banskih dvora u Zagrebu i objekata u njegovoj blizini. Potom su, tereti ih se, četvrtookrivljenik, petookrivljenik i šestookrivljenik u navedenom cilju, s dva aviona “Super Galeb G-4” istoga dana oko 15,00 sati doletjeli s aerodroma Udbina do Zagreba. Petookrivljenika se tereti da je prema uputama četvrtookrivljenika kao svoga kopilota, avionskim bombama MK-82 obavio bombardovanje prostorija Banskih dvora u kojima se tadašnji Predsjednik RH trebao nalaziti na sastanku s tadašnjim predsjednicima Predsjedništva SFRJ i Saveznog izvršnog vijeća SFRJ.

Šestookrivljenik je potom, tereti ga se, na Banske dvore i objekte u blizini ispalio 16 raketa BR-VZ 128 mm M-74 “Munja” koje su pogodile objekte u blizini Banskih dvora, ali u opisanom cilju nisu uspjeli jer je tadašnji Predsjednik RH sa svojim gostima ranije napustio navedene prostorije.

Uslijed navedenih djelovanja smrtno je stradao jedan civil, dok je jedan civil zadobio teške tjelesne povrede, a tri civila tjelesne povrede. Na Banskim dvorima i okolnim objektima nastala je materijalna šteta u ukupnom iznosu od 36.946.387,00 kuna (oko 5 milijuna evra).

Optuženi su nedostupni hrvatskom pravosuđu te im se sudi u odsustvu.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.