D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 4. jul

1990.

* I pored zvanične zabrane u Titovom Drvaru održan osnivački skup SDS. Tom prilikom okupljenjim  građanima  predsjednik SDS Jovan Rašković obratio se riječima: “Srpskom narodu nigdje i nikada nije bilo dobro i nikada nije bio slobodan. To je sramni čin sistema i varvarske politike koja se ničim ne može braniti ni opravdati, ali taj narod više nikada neće dozvoliti da mu neko dozira i oduzima slobodu”.

1991.

* Predsjedništvo SFRJ zasjedalo je u Beogradu i donijelo odluku u osam tačaka o prekidu borbi u Sloveniji i razdvajanju snaga Teritorijalne odbrane Slovenije i jedinica JNA.

* Predsjedništvo Sabora Hrvatske izdalo je saopštenje u kome je rečeno da JNA nije narodna i da događaji u Sloveniji predstavljaju nastavak jednogodišnjeg nastojanja da se sruši demokratski poredak.

* Nakon sahrane Franje Katića i Damira Ivanovića Damponje, za koje hrvatska strana kaže, da ih je hladnokrvno dok su bili na redovnom zadatku ubio Srbin Slobodan Jurišić. S druge strane Slobodan Jurišić je dao iskaz u “Vukovarskim novinama” da su njih dvojica prethodnih dana prvo motrili njegovu kuću a zatim mu i stvarno zapretili oružjem dok se šetao sa svojom suprugum i da im je on samo uzvratio iako je i  sam ranjen u ovom okršaju. Direktno sa sahrane pripadnici 4. bojne 3. A brigade Zbora narodne garde, bojne “Zrinski” te 1. A brigade “Tigrovi” krenuli su u akciju “čišćenja” Borova sela kako bi pronašli Dragišu Čančarevića, za koga su tvrdili da je vođa pobune. Toga dana u Borovu su stradali: Stojanović Stojan (1941), Mijatović Dragan (1964) i Vučković Slobodan (1955).

* Hrvatska sportska federacija zahtijeva od svojih članova da ne nastupaju ni u kojoj jugoslavenskoj sportskoj ekipi.

* U Tovarniku su odvedeni od svojih kuća pa ubijeni: Strižak Siniša (1966) i Šolić Milan (1959). Njihova tijela još uvijek nisu pronađena.

 

1992.

* Predsjednik SO Banja Luka Predrag Radić izjavio je: “U ime ovoga grada odnosno njihovih građana, a biću slobodan reći i u ime cijele Krajine, mogu uputiti samo jedno veliko hvala vojsci koja je uspijela da osigura koridor prema Srbiji, a naš je dug da nikada ne zaboravimo one koji su svoje živote položoli za spas tolikog broja drugih života u obje Krajine.”

* Arbitražna Bedinterova komisija EZ u svom najnovijem izvještaju (Mišljenja br. 8,9 i 10) konstatovala je da “SFRJ više ne postoji” i da SRJ nema pravo na automatsko priznanje i pravni kontinuitet, jer to pravo pripada svim državama koje su bile u sastavu bivše Jugoslavije, ali da ima razloga da bude priznata od drugih zemalja.

 

1995.

* Napadi jedinica A BiH usmjereni su prema linijama odbrane Novogradske brigade. Zbog ove situacije, u opštini Dvor na Uni je proglašeno ratno stanje.

* Na Suvoj Međi, na samoj granici sa BiH, u borbama sa Armijom BiH, pohapšeni su, mučeni pa, ubijeni:  Babić Đuro (1951), Ćulibrk Zdravko (1945), Đukanović Stojan (.1949), Erceg Branko (1942), Joka Željko (1956), Jovanić Milan (1941), Kondić Ljuban (1944), Maleš Milutin (1947), Mikelić Mićo (1941), Nišević Mirko (1947), Oljača Milan (1944), Ostojić Mile (1950), Smiljnić Rajko (1948), Vujičić Ljuban (1943) i Vuruna Žarko (1948). Neka tijela su razmjenjena par mjeseci kasnije, a neki se još uvijek vode kao nestali.

* Kris Gens, predstavnik UN, na konferenciji za štampu u Zagrebu je izrazio zabrinutost zbog gomilanja hrvatskih vojnika u istočnoj Slavoniji i kod Ogulina, “slično onom koje je prethodilo ofanzivi na Zapadnu Slavoniju”. Predstavnici UNKRO-a, su takođe upozorili na kretanje hrvatske vojske iz Karlovaca ka sektoru Jug i na stalni porast napetosti na planini Dinari.

* Potpredsjednik Vlade RH Mate Granić u Zagrebu je  primio pomoćnika glavnog sekretara UN-a za politička pitanja Alvara de Sota, i tom prigodom naglasio da su neprihvatljivi uslovi srpske strane  za obnavljanje pregovora o sprovođenju privrednih sporazuma i o početku političkih pregovora.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.