D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.07.2024, ŽS u Splitu: glavni pretres u predmetu protiv Radovana Grubača i dr. zbog krivičnog djela ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazano rošište za glavni pretres u predmetu protiv opt. Radovana Grubača (1948) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku  08.06.2010. pred Županijskim sudom u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv Radovana Grubača zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tereti ga se da je, kao komandant Hercegovačkog korpusa vojske Republike Srpske, od 26.10.1992. do 29.10.1995, izdao naredbe da se sa šireg trebinjskog područja u BiH granatiraju civilni ciljevi na području Hrvatske od Prevlake do Stona.

U tom je granatiranju poginulo sedmero civila: M.P. (1912), A.Č, (1957), K.K. (1913), A.D. (1944), D.S. (1970), O.D. (1976), više je civila teško ranjeno te znatno oštećena civilna imovina.

Protiv opt. Grubača predlošeno je određivanje pritvora i raspisivanje potjernice.

Predmet protiv Grubača na osnovu izmjena Zakona o primjeni Statuta MKSJ, dostavljen je na postupanje Županijskom sudu u Splitu kao stvarno i mjesno nadležnom sudu, gdje se vodi pod brojem K-2/2012.

Protiv opt. Grubača postupak  se vodi u odsustvu.

Moguće je da su saoptuženi: Jezdimir Lakičević, Miroslav Jungić i Mišo Samardžić.  A moguće je i da su spojeni predmeti protiv Radovana Grubača i Bošidara Vučurevića protiv kojeg je već bilo zakazivano rošište pred ŽS u Splitu.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.