D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.10.2022, Пред ЖДО у Загребу одржава се главни претрес Влади Ћуповићу и др.

Пред Жупанијским судом у Загребу за данас је заказано рошиште за главни претрес у предмету радног наслова “Глина” против оптуженика: Владе Ћуповића, Георги Насхид Камала зв. “Ками”, Богдана Једнака, Љубише Јузбашића, Зорана Б. Миљевића, Зорана И. Миљевића, Боре Миљевића, Милана Крагуљца, Милана Карајице и Миле Паспаља (1942), због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва.

ЖДО Загреб оптужницом од 15.06.2015. терети их да су, као припадници ТО Глина, с командиром ИДГ ТО Глина данас покојним Д.М. (Душко Маловић), неутврђеног дана средином октобра 1991. у Глинском Новом Селу, за вријеме трајања оружаног сукоба између оружаних снага РХ и ЈНА те српских паравојних формација, по наредби првоокривљеног (комаданта ТО Глина) да усмрте преостало цивилно становништво наведеног мјеста, распоредили се по мјесту, истјерали све цивиле из кућа и окупили их у средишту мјеста, а жене затворили у дрвену кућу. То су учинили након што их је Миле Паспаљ довео до тог села. Потом је Богдан Једнак у кућу, у којој су затворили жене, из ручног ракетног бацача “зоља” испалио пројектил усљед чега се наведена кућа запалила, док су у мушкарце и покојног малољетног К.Ш. пуцали из свог личног наоружања. Терете се да су на описани начин усмртили 31 особу.

Богдана Једнака се терети и да је неутврђеног дана половином новембра 1991. у мјесту Прекопа, у тренутку када је поред цесте затекао једну женску особу, пуцао у њу из аутоматског пиштоља “шкорпион) те ју тако усмртио.

Једино се Мили Паспаљу поступак води у присуству (брани се са слободе), а свим осталима у одсуству.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.