D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.10.2022, Pred ŽDO u Zagrebu održava se glavni pretres Vladi Ćupoviću i dr.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano rošište za glavni pretres u predmetu radnog naslova “Glina” protiv optuženika: Vlade Ćupovića, Georgi Nashid Kamala zv. “Kami”, Bogdana Jednaka, Ljubiše Juzbašića, Zorana B. Miljevića, Zorana I. Miljevića, Bore Miljevića, Milana Kraguljca, Milana Karajice i  Mile Paspalja (1942), zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

ŽDO Zagreb optužnicom od 15.06.2015. tereti ih da su, kao pripadnici TO Glina, s komandirom IDG TO Glina danas pokojnim D.M. (Duško Malović), neutvrđenog dana sredinom oktobra 1991. u Glinskom Novom Selu, za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga RH i JNA te srpskih paravojnih formacija, po naredbi prvookrivljenog (komadanta TO Glina) da usmrte preostalo civilno stanovništvo navedenog mjesta, rasporedili se po mjestu, istjerali sve civile iz kuća i okupili ih u središtu mjesta, a žene zatvorili u drvenu kuću. To su učinili nakon što ih je Mile Paspalj doveo do tog sela. Potom je Bogdan Jednak u kuću, u kojoj su zatvorili žene, iz ručnog raketnog bacača “zolja” ispalio projektil usljed čega se navedena kuća zapalila, dok su u muškarce i pokojnog maloljetnog K.Š. pucali iz svog ličnog naoružanja. Terete se da su na opisani način usmrtili 31 osobu.

Bogdana Jednaka se tereti i da je neutvrđenog dana polovinom novembra 1991. u mjestu Prekopa, u trenutku kada je pored ceste zatekao jednu žensku osobu, pucao u nju iz automatskog pištolja “škorpion) te je tako usmrtio.

Jedino se Mili Paspalju postupak vodi u prisustvu (brani se sa slobode), a svim ostalima u odsustvu.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.