D.I.C. Veritas

e-Veritas, 05.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 5. april

1991.

* Srbi u okolini Borova sela postavili su na prilaznim putevima prema ovom mjestu barikade, Na punktovima je uvedena i noćna straža kao rezulteat predostrožnosti od mogućeg upada pripadnika hrvatskog MUP-a.

* U Kninu je uvedeno vanredno stanje iz straha zbog mogućeg napada hrvatskog MUP-a na ovaj grad. U gradu su zbog novonastale situacije sva preduzeća i ustanove prekinule sa radom.

* Srpski nacionalni front, asocijacija 11 nacionalnih stranaka i vanparlamentarne srpske opozicije odlučili su da formiraju Srpsku nacionalnu gardu radi odbrane novouspostavljene “zapadne granice Srbije”.

* Predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman, donio je odluku o osnivanju Vrhovnog državnog vijeća Republike Hrvatske kao savjetodavnog tijela Predsjednika Republike za unutrašnju i vanjsku politiku.

1994.

* Postignut potpuni prekid vatra između hrvatske vojske i pobunjenih Srba, a oružje, je povučeno bez teškoća, istaknuto je  na konferenciji za novinare u Zagrebu načelnika štaba UNPROFOR-a generala Čarlsa Ričija.

* Predsjednik RSK Milan Martić uputio je pismo papi Jovanu Pavlu Drugom u kome ga poziva da posjeti bivši logor Jasenovsac 24. aprila, kada će se  tamo okupiti rođaci ubijenih Srba, Roma i Jevreja i predstavnici srpskih država. Martić u pismu kaže da bi srpski narod bio srećan ako bi papa pomagao da katolički svijet osudi ono što je hrvatska država učinila i danas čini Srbima.

1995.

* Komisija eksperata UN podnijela Vijeću sigurnosti izvješće o povredama međunarodnog prava u bivšoj Jugoslaviji sa zaključkom kako se radi o zločinima protiv čovječnosti.

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.