D.I.C. Veritas

е-Veritas, 05.12.2022, ЖС у Загребу: наставак главног претреса за злочин у Кострићу

Пред Жупанијским судом у Загребу за данас је заказано рочиште за наставак главног претреса у кривичном предмету против оптужених: Стеве Џакуле, Дубравка Арамбашића, Николе Богдановића, Миле Милиновића, Владе Гавриловића, Веселина Божовића, Драгана Пендића, Жикице Пендића и Здравка Матијашевића због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва.

Жупанијско државно одвјетништво у Загребу, оптужницом од 24. новембра 2017. терети их: Опуженима (од првог до осмог) да су, супротно одредбама међународног ратног и хуманитарног права, у раним јутарњим сатима 15. новембра 1991. у Кострићима (опћина Мајур), поступали по наредби комаданта Јединице милиције за посебне намјене САО Крајине “Калине Комоговина” (тзв. Шарени), данас покојног С. Б. (Стево Боројевић), да усмрте преостало цивилно становништво наведеног села. Осморицу опт. припадника наведене јединице терети се да су, након што их је као најекстремније окупио помоћник од С. Б, данас покојни М. З, (Милан Зец) заједно са осморицом данас покојних припадника исте јединице, под водством такође данас покојног Г. М, ушли у село Костриће те из цјелокупног особног наоружања отворили ватру и пуцали по цивилима, којом приликом су усмртили 15 цивила односно мјештана тог села и то четири мушкараца, девет жена и двоје дјеце, а након тога су запалили готово све куће у селу с циљем прикривања злочина.
Деветоокривљени, Здравко Матијашевић, се терети да је неутврђеног дана у другој половици новембра 1991. године у мјесту Мајур кад се један од мјештана, након што се са супругом и дјецом претходно скривао у Кострићима и једини од њих преживио горе описани злочин, предао припадницима Јединице милиције за посебне намјене „Калине Комоговина“ (тзв. Шарени) у мјесту Пањани, те након што је заробљен, окривљеник га је заједно с још најмање двојицом за сада неутврђених припадника исте јединице, везаног смјестили у особно возило те одвезли до његове породичне куће у Мајуру у коју су га увели како би им показао гдје се налази наводно скривено оружје. Терети их се да су га цијело вријеме физички злостављали и разбијали ствари по кући, након чега су га поновно натјерали да уђе у возило и одвезли према раскрсници Костајница-Пањани, а потом га на неутврђени начин лишили живота.

Суђење се одвија у одсуству оптуженика који су недоступни хрватским органима гоњења.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.