D.I.C. Veritas

e-Veritas, 06.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 6. april

1991.

* U Zagrebu se sastao Incijativni odbor za osnivanje Srpske narodne stranke, koja je trebala predstavljati one Srbe u Hrvatskoj koji priznaju Hrvatsku kao svoju državu. Stranka se zalagala za dijalog i kulturnu autonomiju Srba u Hrvatskoj. Za predsjednika SNS-a izabran je Milan Đukić.

* Osnovana Narodna zaštita – nenaoružana odbrana građana Hrvatske.

1992.

* Hrvatske jedinice, sastavljene od pripadnika Zbora narodne garde (ZNG), Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 3. aprila 1992. napale su srpska sela na kupreškoj visoravni u jugozapadnoj Bosni. Brzo su napredovali, jer sa srpske strane nije ni bilo organizovane odbrane.

* Brojčano nadmoćniji, bolje naoružani i sa iskustvom iz rata u Hrvatskoj, do 6. aprila zauzeli su sva srpska sela, uključujući i opštinski centar gradić Kupres. Za nekoliko dana hrvatska vojska ubila je 54 srpska civila i teritorijalca, a oko 150 odvela u logore po zapadnoj Hercegovini i Hrvatskoj, u kojima su prošli pravu golgotu.

Od oko 5.000 Srba po popisu iz 1991, na Kupreškoj visoravni ih sada živi 500-600.

* Na Velebitu su stradali: Komazec Milorad (1967) i Šijan Simo (1942).

1993.

* Predstavnici RH i RSK potpisali su u Ženevi Sporazum o primjeni Rezolucije 802 SB UN. Sporazum predviđa obustavu neprijateljstava, povlačenje hrvatskih snaga iza linije razgraničenja uspostavljene  prije izbijanja sukoba 22. januara 1993, stavljanje srpskog teškog naoružanja pod kontrolu UN, deblokadu Masleničkog mosta, aerodroma Zeminik i hidroelektarne Peruća.

1994.

* Poslije stupanja na snagu Zagrebačkog sporazuma između Hrvatske i krajiških Srba u “Sektoru Istok” na teritoriji Zapadnog Srijema, otvorena su dva nova granična prelaza, između Bršadina i Nuštra i Mirkovaca i Vinkovaca. Oba prelaza za sada će koristiti samo snage UNPROFOR-a i međunarodne organizacije.

* U Zapadnoj Slavoniji boravi patrijarh srpski, gospodin Pavle, u pratnji banatskog vladike, gospodina Irineja, i vladike budimskog, gospodina Danila. Pred crkvom Svetog Dimitrija u Okučanima visoke goste dočekao je veliki broj mještana, te vladika slavonski Lukijan, sa sveštenicima iz Jasenovca, Pakraca, Okučana, Gređana I Rajića.

1995.

* U organizaciji Vijeća Saveznih sindikata Krajine i Opštinskog sindikalnog vijeća u Kninu održan je protestni miting povodom usvajanja Rezolucije 981 koju je 31. marta usvojio SB UN. Na mitingu su, pored ostalih, govorili Milinko Sandić, predsjednik Saveza sindikata Krajine, a na poziv organizatora na ovaj skup je došao i  predsjednik RSK Milan Martić.

* Kopredsjednik Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju, Torvald Stoltenberg, izjavio je za zagrebačku televiziju da Vensov plan nije napušten, već da je on platforma od koje polazi SB prilikom donošenja rezolucija o mandatu mirovnih snaga UN u Hrvatskoj i Krajini.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.