D.I.C. Veritas

е-Veritas, 06.12.2022, ЖДО у Ријеци: Донесено рјешење о провођењу истраге против 70-годишњака због ратног злочина у Горњој Глини код Слуња.

Жупанијско државно одвјетништво у Ријеци је 22. новембра 2022, донијело рјешење о провођењу истраге против држављанина Републике Србије (1952) због основане сумње на почињење кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва, објављено је на интернетским страницама тога органа, не наводећи ни иницијале ни име осумњиченог.

Постоји основана сумња да је окривљени 70-годишњак током новембра 1991. године, у Горњој Глини, након непријатељске агресије и окупације мјеста Горња Глина од тзв. ЈНА и српских паравојних јединица, као командир вода ТО Горњи Шливњак поступио противно правилима међународног ратног и хуманитарног права о заштити цивилног становништва тако што је наредио припадницима наведеног вода да опљачкају имовину из кућа и других објеката несрпског становништва, а потом да запале куће и друге објекте, што су они и учинили при чему су у једној од кућа убили и запалили двоје цивила, те да је сам убио једног цивила на начин да је испалио у њега више хитаца из аутоматске пушке.

Окривљени није доступан државним тијелима Републике Хрватске.

Према Веритасовим сазнањима, окривљени се зове КАРАМАРКОВИЋ МИЛОШ зв. Лошо.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.