D.I.C. Veritas

е-Veritas, 06.12.2022, ЖДО у Ријеци: Подигнута оптужница против двојице окривљеника због ратног злочина на подручју Слуња

Жупанијско државно одвјетништво у Ријеци је 22. новембра 2022., након проведене истраге, подигло оптужницу против двојице држављана Републике Србије (1951, 1958) због почињеног кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва, објављено је на интернетским страницама тога органа, не наводећи ни иницијале ни имена оптужених.

Окривљенике се терети да су починили наведено кривично дјело од септембра 1991. године до јула 1992. године, у Слуњу, током оружане агресије на Републику Хрватску, односно током оружане акције освајања подручја тадашње општине Слуњ, као и након ње, противно правилима међународног ратног и хуманитарног права о заштити цивилног становништва.

Првоокривљеника (1951) као команданта Војног полигона Слуњ и команданта 3. кордунашке бригаде војске САО Крајине, и другоокривљеника (1958) као команданта тзв. Машвинског одреда, а касније као команданта 3. батаљона 3. кордунашке бригаде САО Крајине, се терети да су знали како припадници њима подређених јединица неовлаштено хапсе, злостављају и убијају цивилно становништво претежито хрватске националности, те да пљачкају и пале њихову имовину, разарају породичне куће и друге господарске објекте, као и да уништавају католичке цркве. Окривљени нису, упркос том сазнању, подузели ништа да се таква незаконита поступања спријече и сузбију, а починиоци казне, чиме су пристали на посљедице таквог понашања, услијед чега је на том простору у наведеном времену убијена 61 особа те рањена једна особа, а разрушено је пет католичких цркава те већи број стамбених и господарских објеката.

Окривљени нису доступни државним тијелима Републике Хрватске.

 

Према Веритасовим сазнањима окривљени се зову: РАДАКОВИЋ МИРКО (1951) и БОШЊАК БРАНКО (1958).

 

 

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.