D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 7. mart

1991.

* Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo je da ministar Martin Špegelj ima imunitet prema Zakonu o Vladi RH i da mu se ne može suditi u Vojnom sudu u Zagrebu.

1992.

* Francuska će biti najzastupljenija u mirovnim snagama UN u bivšoj Jugoslaviji, izjavio francuski ministar obrane Pjer Žose.

* Portugalski premijer, Kavako Silva, predsjedavajući  Evropskog vijeća izjavio u Le Mondu da je Jugoslavija mrtva.

1993.

* Dio rukovodstva RSK, na čelu sa potpredsednikom Vlade Veljkom Džakulom, potpisao je sporazum s hrvatkim vlastima u 11 tačaka, kojim se predviđa normalizacija odnosa, prije svega otvaranje saobraćajnica, autoputa i željeznice. Ovaj Sporazum naišao je  na osudu rukovodećih ljudi RSK, koji su ga nazvali “izdajničkim”.

1994.

* Srpska crkva neće pozvati papu Vojtilu ni u kakav službeni posjet, ni ovim prostorima, ni ovom narodu, ni srpskoj crkvi. To ne istodobno znači da je SPC generalno protiv Papinog dolaska ne samo kao duhovnika nego i kao državnika, odluka je arhijereja SPC.

* Na ličkom ratištu na položaju Kozjan stradali su: Opsenica Željko (1974) i Mujagić Enver (1968).

 1995.

* Formiranje zajedničke komande Hrvatske vojske (HV) i armije bosanskih Hrvata (HVO) i Muslimana (ABiH) je najnoviji i dovoljno uvjerljiv znak “priprema za novi rat”, ocjenjuje londonska štampa.

* Srbi iz Rijeke i okolnih mjesta skupili su se da bi dali  podršku mirnoj reintegraciji “okupiranih hrvatskih područja” i kako bi  apelovali na Srbe iz UNPA područja da omoguće komunikaciju ljudi, posjete razdvojenih porodica, a u pismu upućenom Saboru RH poručuju da Srbi mogu živjeti kao građani Republike Hrvatske u skladu s Ustavnim zakonom RH.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.