D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 7. maj

1990.

* U drugom krugu glasanja na izborima za Sabor SRH, od ukupno 365 zastupničkih mjesta, Hrvatska Demokratska Stranka (HDZ) osvojila 193 mandata. Socijaldemokratska Partija – SDP osvojila je 81 mandat, dok je ostalima pripao 91 mandat.

1991.

*”Štab Vrhovne komande JNA neće dozvoliti da se ekstremističko ponašanje sukobljenih strana prelama preko JNA”; kaže se u saopštenju SSNO koje je prenio general Kadijević.

* Informativna služba JNA saopštila je da su jedinice JNA preuzele kontrolu saobraćaja iz pravca Srbije prema Hrvatskoj na tri mosta preko rijeke Dunav kod Bogojeva, Batine i Bačke Palanke.

* Londosnki list “Tajms” u svom najnovijem broju piše da je predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman napravio grešku jer je lično pozvao svoje sunarodnike da demonstriraju ispred vojnih objekata JNA, što ga sada po ocjeni lista, ostavlja odgovornim za incident ispred Komande VPO u Splitu, kada je ubijen vojnik JNA Saša Gešovski.

* Održan je sastanak predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i predsjednika SIV-a SFRJ Ante Markovića, na kom je bilo riječi o mjerama za zaustavljanje sukoba.

 

1994.

* Poslije razgovora sa specijalnim izaslanikom UN Jasuši Akašijem i kopredsjednicima Konferencije o Jugoslaviji Oveneom i Stoltenbergom, predsjednik RSK Milan Martić je najavio da će se pregovori između Hrvatske i RSK o ekonomskim pitanjima održati 16. i 17. juna na Plitvicama.

1995.

* Delegat MKCK je izjavio da je prilikom obilaska Zapadne Slavonije od strane aktivista ove organizacije u Okučanima nađeno 20 civila srpske nacionalnosti, dok se u Pakracu nalazi oko 1.500 civila, uglavnom staraca, žena i djece, koji su u teškom psihičkom stanju.

* Komandant mirovnih snaga UN za bivšu Jugoslaviju Bertran Žanevje je, poslije obilaska terena oko Pakraca, saopštio da je hrvatska policija vratila u Pakrac 190 zarobljenih Srba, od oko 1.000 muškaraca koji su prethodno odvedeni u logore. Tom prilikom oslobođen je i Veljko Džakula, jedan od gradskih funkcionera.

* Vijeće odbrane i narodne sigurnosti hrvatskog predsjednika objavilo je novu platformu o mirovnoj akciji UN. Prema izdatom saopštenju, Hrvatska neće dozvoliti nikakvu drugu aktivnost mirovnim snagama osim nadzora granica prema BiH i SRJ. U zoni razdvajanja UNKRO može samo da kontroliše raketne sisteme i aerodrome u Udbini i da odigra ulogu posmatrača mirne reintegracije RS Krajine.

* List “Obzerver” konstatuje, da uprkos tvrdnjama Amerikanaca da ne vrše vojnu obuku hrvatskih vojnih snaga, već da je reč o časovima “demokratizacije hrvatske vojske”, ofanziva u Zapadnoj Slavoniji pokazala je čemu služi takva demokratizacija.

* Predsjednik Hrvatske FranjoTuđman i zamjenik američkog državnog sekretara Ričard Holbrok sastali su se na proslavi 50. godišnjice pobjede nad fašizmom u Londonu i razmijenili mišljenje o stanju u Hrvatskoj, a po obostranoj ocjeni postigli visoki stepen razumijevanja.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.