D.I.C. Veritas

e- Veritas, 07.09.2022, У септембру о.г. пред хрватским судовима изводи се 50 оптуженика за ратне злочине

“Веритас” у задњих неколико година на својој веб-страници објављује заказана рочишта за оптужна вијећа и главне претресе у предметима ратних злочина пред хрватским судовима за ратне злочине за сваки мјесец.

За септембар о.г. заказано је 21 рочиштe у 18 предмета, са 50 оптуженика, од којих се два рочиштa, у два предметa, са седам оптуженика, односе се на оптужна вијећа, а остало су рочишта за глане претресе.

Пред Жупанијским судом у Загребу заказано је 12 рочишта у 9 предмета, са укупно 28 оптуженика; пред ЖС у Осијеку заказано је шест рочишта у исто толико предмета, са 11 оптуженика; пред ЖС у Сплиту заказано је једно рочиште у једном предмету, са три оптуженика; пред Жупанијским судом у Ријеци заказано је једно рочиште у једном предмету, са шест оптуженика, пред Врховним судом заказано је једно рочиште у једном предмету, са два оптуженика.

Од 50 оптуженика, један је 1 припадник Хрватске војске (ХВ), два су припадника Хрватског вијећа обране (ХВО), један је припадник Војске Републике Српске (ВРС), а остало су припадници Српске војске Крајине (СВК), Територијалне одбране (ТО) и Југословенске народне армије (ЈНА). Од укупног броја оптуженика, 11-орици се суди у присуству, од којих је један у истаражном затвору, а остали се бране са слободе, док се у одсуству суди тридесет деветорици.

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.