D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.09.2023. ŽS u Splitu: sjednica optužnog vijeća u predmetu protiv Dušana Škorića i dr zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazana sjednica Optužnog vijeća u predmetu protiv opt. Dušana Škorića (1959), Bogdana Milanko (1967), Miladina Milanko (1974) i Milenka Škorića (1951) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništa iz februra 2023. godine optuženi se terete da su kao pripadnici milicuje tzv. RSK,  u Medvići, opština Obrovac, počinili i to:

Svu četvoricu opt. se tereti da su 9. maja 1992., petsto metara od njihove porodičnekuće kod Ograde Zelića, ubili bračni par Šimu i Iku Srdarević koji su tada imali 80, odnosno 66 godina. U Šimu su ispalili najmanje devet metaka iz pištolja, a u Iku dva metka iz automatske puške. Njihovo stado od 150 koza i ovaca su odveli, a porodičnu  kuću zapalili.

Bogdana Milanka se tereti da je  9. februara  1993. u Medviđi, zaseoku Erstići, ubio devet osoba prezimena Erstić, a jednu teško ranio.

Bogdan Milanka i Dušana Škorića tereti se  da su 31. januara 1993. u Medviđi sačekali 49-godišnjeg Marka Gendu, kojeg su zavezali i odveli do jame Golubinka te ga na neutvrđeni način ubili, a tijelo bacili u jamu dubine osam metara. Nakon toga dolaze do kuće Soke Genda, supruge ubijenog Marka, iz čije kuće su, koristeći traktorsku prikolicu, ukrali 500 kilograma pšenice, svu rakiju, vino, ulje i brašno, da bi potom kuću zapalili. Tereti ih se i da su 21. februara 1993. iz novosagrađene kuće Mirka Mršića, koji je prethodno od straha s porodicom pobjegao u šumu, ukrali sav namještaj, a potom mu zapalili staru kuću i pušnicu.

Optužen Dušan Škorić tereti se da je  neutvrđenog dana 1992. došao u mjesto Medviđu te je zatekao u polju 82-godišnjeg Božu Demu, odveo ga je do jame, pucao u njega i potom njegovo tijelo bacio u tu jamu, duboku petnaest metara.

Optuženima sudi u odsustvu pošto su nedostupni hrvatskim organima krivičnog gonjenja,

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.