D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.10.2022, Почело суђење Бранку Тунићу Албанцу за ратни злочин у загребачком логору „Ракитје“

У ОДЕЉЕЊУ за ратне злочине Вишег суда у Београду данас је почело суђење хрватском држављанину Бранку Тунићу Албанцу и припаднику хрватске војске за ратни злочин почињен у  септембру 1991. године.  у загребачком логору „Ракитје“.

Пошто није доступан српским правосудним органима Тунићу се суди у одсуству. Тунић је ухапшен у Словенији 2020. године по потјерници из Србије и пошто је хрватски држављанин о томе су обавјестили Хрватску, која је истог дана отворила поступак против њега. Словенци су га зато изручили Хрватској, јер као чланица Европске уније има приоритет. Чим је стигао у Загреб Тунић је пуштен.

Тунић се терети за убиство заробљеног војника ЈНА Марка Утржана (20) из Кикинде и мучење и злостављање још 16 заробљених војника ЈНА српске националности, који су тада били на служењу војног рока.

Председник судског вијећа Снежана Гаротић ишчитала је документацију која ће се користити као доказ у судском поступку, а бранилац Тунића по службеној дужности Андрија Марковић предао је суду правоснажну првостепену пресуду Жупанијског суда из Загреба из1997. године и пресуду Врховног суда Хрватске из 2001. године, којима је Тунић ослобођен за убиство Утржана. Суд је прихватио да изврши увид у те пресуде.

Пуномоћник неколико оштећених Душан Братић доставио је судуском вијећу два документа, које је добио од судске управе из Хрватске. У првом из 2001. године се наводи да је Тунић као стражар био задужен службеним пиштољем, а у другом да су сви списи из тог предмета 2013. шкартирани. Други пуномоћник оштећених Александар Цвејић указао је да у хрватским пресудама пише да је Тунић у време кад му се судило био запослен у хрватској војсци, као и да ни један дан није био у притвору.

Суђење се наставља 18. новембра када ће бити позвани да дају изјаве мајка и сестра Марка Утржана Вера Утражан и Јелена Карановић.

 

Veritas.info 

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.